open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Kineski rover sletio na Mars
Kineska svemirska letjelica bez posade uspješno je sletjela na površinu Marsa, čime je Kina postala druga država nakon SAD-a koja je sletjela na Crvenu planetu.
15.05.2021. u 08:49
get url
text

Svemirska letjelica Tianwen-1 (Nebesko pitanje) sletjela je na južni dio velike ravnice poznate kao Utopia Planitia, "prvi put ostavivši kineski trag na Marsu", piše Xinhua.

Pet tona teška svemirska letjelica lansirana je s južnog kineskog otoka Hainan u julu prošle godine, a nakon više od šest mjeseci putovanja Tianwen-1 je u februaru stigao do Crvene planete, gdje je od tada bio u orbiti. Rover na solarni pogon Zhurong, koji ima šest naučnih instrumenata, uključujući topografsku kameru visoke rezolucije, sada će proučavati površinu tla i atmosferu planete.

Zhurong, nazvan po mitskom kineskom bogu vatre, također će tražiti znakove života, uključujući bilo koju podzemnu vodu i led, koristeći zemaljski radar. Kineski predsjednik Xi Jinping uputio je čestitku svima koji su učestvovali u misiji.

- Bili ste dovoljno hrabri za izazov, težili izvrsnosti i smjestili našu zemlju u napredne redove planetarnih istraživanja. Vaše izvanredno postignuće zauvijek će se urezati u sjećanja - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.