open-navfaktor-logo
search
Zaštita sigurnosti
Kineski Kongres razmatra zakon o Hong Kongu
Izuzetno je potrebno da kinesko nacionalno zakonodavstvo uspostavi i poboljša pravni sistem i mehanizme provedbe  za Hong Kong, radi zaštite nacionalne sigurnosti, objavila je Kina.
22.05.2020. u 08:31
get url
text

- Rasprava o nacrtu zakona za Hong Kong uvrštena je na dnevni red Svekineskog narodnog kongresa, koji počinje zasjedanje - rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Kongresa  Zhang Yesui.

Objašnjavajući razloge razmatranja tok dokumenta, Zhang je rekao da zaštita nacionalne sigurnosti služi temeljnim interesima svih Kineza, uključujući hongkonške sunarodnjake.

- Hong Kong  je neodvojivi dio Narodne Republike Kine, a Svekineski narodni kongres, je najviši organ državne vlasti - rekao je Zhang, prenosi Xinhua.

Kasnije u petak  je  Wang Chen, potpredsjednik Stalnog odbora  Kongresa  obrazložio predloženi zakon.

Od povratka Hong Konga u matičnu zemlju, Kina čvrsto provodi načela "jedna zemlja, dva sistema", i visok stepen autonomije, navodi se u obrazloženju zakona.

Praksa "jedna zemlja, dva sistema" postigla je neviđeni uspjeh u Hong Kongu, kaže se u dokumentu.

Ali sve izraženiji nacionalni sigurnosni rizici u Hong Kongu su postali  istaknuti problem, kaže se dalje u dokumentu, pozivajući se na aktivnosti koje su ozbiljno dovele u pitanje princip "jedna zemlja, dva sistema", naštetili vladavini zakona i prijetili nacionalnom suverenitetu, sigurnosnim i razvojnim interesima.

Stoga se moraju poduzeti zakonske i snažne mjere za sprečavanje, zaustavljanje i kažnjavanje takvih aktivnosti, navodi se u dokumentu.

Najviše kinesko nacionalno zakonodavno tijelo, Svekineski narodni kongres započeo je svoju godišnju sjednicu u petak ujutro. Zasjedanje će trajati do 28. maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.