open-navfaktor-logo
search
Trajalo dvije godine
Kineski istraživači klonirali prvog polarnog vuka
Istraživači u Kini klonirali su divljeg polarnog vuka i nadaju se da se kontroverzna genetska tehnologija sada može koristiti za spašavanje drugih vrsta koje su ugrožene dok se svijet bliži krizi izumiranja.
21.09.2022. u 22:37
get url
text
Polarni vuk

Kompanija Sinogene Biotechnology sa sjedištem u Pekingu u ponedjeljak je predstavila klon ženke vuka, koju su naučnici nazvali Maya, obilježavajući 100 dana od njenog rođenja 10. juna, piše CNN.

Maya, sivo-braon štene sa čupavim repom, u zdravom je stanju, kažu iz kompanije. Tokom konferencije za novinare, prikazani su video snimci Maje kako se igra i odmara.

- Nakon dvije godine mukotrpnih napora, polarni vuk je uspješno kloniran. To je prvi slučaj te vrste u svijetu - ustvrdio je Mi Jidong, generalni direktor kompanije, na konferenciji za novinare, prenose kineski državni mediji.

Polarni vuk, poznat i kao bijeli vuk ili arktički vuk, je podvrsta sivog vuka porijeklom iz visokoarktičke tundre, u kanadskom sjevernom arktičkom arhipelagu. Njegov status očuvanosti, što je metrika koja se koristi za određivanje koliko je vrsta blizu izumiranja, smatra se niskim rizikom, budući da je njeno arktičko stanište dovoljno udaljeno da izbjegne lovce, prema Svjetskom fondu za divlje životinje. Ali klimatske promjene sve više ugrožavaju njegovu opskrbu hranom, dok razvoj poput gradnje cesta i cjevovoda zadire u njegovu teritoriju.

Sinogene je pokrenuo projekat kloniranja polarnog vuka 2020. godine, u saradnji sa polarnim tematskim parkom Harbin Polarland, navodi se u saopćenju objavljenom na platformi Weibo.

Za stvaranje Maye, kompanija je koristila proces nazvan nuklearni transfer somatskih ćelija, istu tehniku koja je korištena za stvaranje prvog klona sisara, ovce Dolly, 1996. godine.

Prvo su upotrijebili uzorak kože originalnog arktičkog vuka da izvuku "ćelije donora", koje se zatim ubrizgavaju u jajnu stanicu ženke i nosi ih surogat majka.

Naučnici su uspjeli stvoriti 85 takvih embriona, koji su prebačeni u materice sedam biglova, što je rezultiralo rođenjem Maje, prenose državni mediji.

Kompanija je u svom Weibo postu objavila da se uskoro očekuje rođenje drugog kloniranog arktičkog vuka.

- Tehnologija kloniranja pruža dobru poalznu tačku za zaštitu ugroženih divljih životinja, što je veliki doprinos zaštiti biodiverziteta - rekao je He Zhenming, direktor Instituta za laboratorijske životinjske resurse kineskog Nacionalnog instituta za kontrolu hrane i lijekova, u Weibo objavi.

Dodao je da je uspješno kloniranje Maje "značajan događaj, koji je od velikog značaja za svjetsku zaštitu divljih životinja i obnovu ugroženih vrsta", navodi se u postu.

Originalna Maja umrla je od starosti 2021. godine, navodi Global Times. Klonirana Maya sada živi sa svojom beagle surogat majkom, a kasnije će biti smještena u Harbin Polarlandu, otvorena za javnost.

Ovo nije prvi put da su naučnici za zaštitu prirode koristili tehnologiju kloniranja.

U Maleziji, gdje je uginuo svaki sumatranski nosorog, naučnici se nadaju da će koristiti smrznuta tkiva i ćelije da se rode nove nosoroge koristeći surogat majke. A krajem 2020. godine, američki naučnici uspješno su klonirali ugroženog divljeg crnonogog tvora, za kojeg se nekada smatralo da je globalno izumro.

Mnogi od ovih novih nastojanja za očuvanje također su izazvali kontroverze, s pitanjima o etici i zdravstvenim implikacijama kloniranja i uređivanja gena.

U Mayinom slučaju, rekao je jedan naučnik za Global Times, potrebno je više istraživanja o tome može li kloniranje uzrokovati potencijalne zdravstvene rizike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.