open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Kineski ambasador u Washingtonu pozvan na razgovor zbog navoda o koronavirusu
Sjedinjene Američke Države su ambasadora Kine u Washingtonu Cuija Tiankaija pozvale na razgovor zbog navoda kineskih zvaničnika da je "novi tip koronavirusa u Wuhan donijela američka vojska".
13.03.2020. u 22:47
get url
text

Američka administracija reagirala je na navode glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Kine Lijiana Zhaoa "da je američka vojska donijela koronavirus u Wuhan".

Američki mediji, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika State Departmenta, javljaju kako je ambasador pozvan zbog izjave glasnogovornika kineskog MVP-a u vezi s koronavirusom.

State Department nije izdao zvanično saopćenje.

Ranije je jedan od istaknutih kineskih epidemiologa Zhong Nanshan kazao kako to što se virus prvo pojavio u Kini ne mora značiti da odatle i potiče te dodao kako je potrebno istražiti izvor.

Kinesko MVP reagiralo je na to što su pojedini američki zvaničnici Covid-19 nazivali "kineski virus", ili “virus iz Wuhana“, ukazujući na mogućnost da izvor možda nije Kina.

Covid 19 u decembru 2019. izbio je u kineskom gradu Wuhanu, ali se veoma brzo proširio na veliki broj zemalja širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija, zbog sve većeg broja zaraženih i smrtnih slučajeva uzrokovanih zarazom koronavirisom, proglasila je pandemiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.