open-navfaktor-logo
search
Jeftiniji i sporiji
Kineske kopije najpoznatijih automobila
Osim originalnih modela automobila, kineski proizvođači već godinama rade kopije svjetski poznatih automobila.
02.05.2020. u 13:17
get url
text

Za ove automobile skoro da se i ne zna van Kine. U posljednjih desetak godina pojavio se veliki broj kopija. Ovo su neki od njih.

BAIC BJ80

Jedan od najprepoznatljivijih terenaca na svetu, Mercedes G klase, ima svoju kinesku kopiju - BAIC BJ80. Ovaj model je predstavljen na Sajmu automobila u Šangaju 2015.

BAIC Huansu C60

Još jedan "klon" istog proizvođača pokušaj je da se privuku kupci skromnije platežne moći kojima je za srce prirastao Lamborghini Urus. BAIC Huansu C60 je lansiran u junu 2019, a dostupan je i u verziji sa sedam sjedišta.

CH Auto Lithia

Za razliku od prethodna dva modela ova kopija Audija R8 je ipak samo konceptno vozilo, a ne produkcijski automobil. Predstavljen je 2012. godine a umjesto 5.2-litarskog V10 benzinca koji se nalazi u originalu, pokreće ga mali elektromotor.

Eagle EG63330K

Tvorcima ovog neobičnog vozila retro dizajna uzor je bio BMW Isetta iz polovine 20. vijeka. Ipak, Kinezi su se odlučili za praktičniju verziju, pa umjesto jednih vrata na prednjem dijelu vozila kineska Isetta ih ima čak 4.

Landwind X7

Landwind X7 je jedna  od najpoznatijih kineskih kopija oko koje se svojevremeno digla velika prašina jer je Land Rover pokušao na sudu u Kini da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i zabrani proizvodnju ove kopije modela Range Rover Evoque.

Lifan 320

Lifan 320 možda ne liči toliko na svoj uzor, britanski Mini, ali je sličnost koncepcije ova dva modela ipak primjetna. Prodaje se po znatno nižoj cijeni od originala, a pokreće ga 1.3-litarski benzinac sa 88 KS (65 kW).

Shuanghuan SCEO

Ovaj SUV je još jedan od modela o kojem se dosta pričalo, jer je zadnji dio vozila bio očigledna kopija BMW-a X5 prve generacije. Predstavljen je 2007, a osim dva benzinca u ponudi je bio i model sa 2.8 turbo-dizel agregatom.

Suzhou Eagle Carrier

Ovo je jedan od onih klonova koji predstavljaju kombinaciju dva automobila - prednji dio podsjeća na Ferrari F12berlinettu, dok je zadnji "inspirisan" modelom Porsche Cayman.

Weikerui V7

U pitanju je čista kopija Volkswagena Up!. Čak i znak podseća na onaj koji koristi njemački proizvođač. Weikerui V7, međutim, ima mali elektromotor od svega 12 KS (9 kW), a maksimalna brzina automobila ne prelazi 50 km/h.

Zotye SR9

Zotye SR9 je lahko prepoznatljiv kao "klon" Porschea Macan. Pogon dobija od turbo-benzinca snage 190 konja, a u Kini se prodaje za 100.000 juana, što iznosi svega oko 13.000 eura, prenosi B92.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.