open-navfaktor-logo
search
Završena prva faza
Kina uspješno testirala tehnologiju koja može prenijeti solarnu energiju iz svemira na Zemlju
Kina je najavila planove za pokretanje razvoja "solarne elektrane" sposobne da prenosi energiju iz svemira na Zemlju.
21.06.2022. u 09:14
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Ambiciozni projekat, koji su razvili istraživači sa Univerziteta Xidian u provinciji Shaanxi, uključuje izgradnju elektrane priključene na satelit koji može uhvatiti sunčevu svjetlost visoko iznad zemlje i pretvoriti je u mikrotalasne zrake.

Zrake se zatim prenose na bežični prijemnik nazad na Zemlju gdje se mogu pretvoriti u čist, obnovljiv izvor električne energije.

Prva faza projekta dobila je zeleno svjetlo nakon što je tim naučnika izveo niz uspješnih testova pred panelom vanjskih stručnjaka, a potvrđeno je da će se probni rad održati 2028. godine, što su dvije godine prije planiranog, piše Unilad.

Ako bude uspješan, projekat bi efikasno eliminisao najveći nedostatak solarne energije, njenu nemogućnost da se koristi u mraku, postavljanjem panela u orbitu gdje mogu izbjeći Zemljinu sjenu.

Ipak, prema kineskom istraživaču profesoru Dong Shiweiju, još postoje značajni inženjerski izazovi koje treba savladati prije nego što projekat bude zaista održiv.

Jedan takav problem je taj što bi usmjeravanje mikrotalasnih pećnica velike snage na značajne udaljenosti zahtijevalo ogromnu antenu - potencijalno dugu hiljade metara - dok bi solarni vjetrovi, gravitacija i kretanje satelita mogli ometati prijenos energije.

Ipak, uprkos tome, trenutne projekcije predviđaju da bi potpuno funkcionalna svemirska stanica mogla biti operativna već 2050. godine, s tim da bi manja stanica od deset megavata potencijalno postala dostupna "određenim vojnim i civilnim korisnicima" već 2035. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.