open-navfaktor-logo
search
Nova optužba
Kina tvrdi da je portir preko zamrznutog mesa iz Njemačke zaražen koronavirusom
Službenik kineske kompanije za zamrzavanje mesa u nedjelju je testiran pozitivno na koronavirus nakon što mu se u rukama našao komad zamrznutog mesa uvezen iz Njemačke, saopćile s lokalne zdravstvene vlasti.
09.11.2020. u 18:52
get url
text
Meso

Čovjek, portir u hladnjači Hailian u sjevernom lučkom gradu Tianjinu, sada se liječi u bolnici, navodi se u saopćenju centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Tianjinu na društvenoj mreži WeChat.

Vlasti također testiraju na koronavirus uzorke prikupljene od njegovih bliskih kontakata na radnom mjestu.

Portparol njemačke ministrice poljoprivrede Julie Kloeckner sa skepticizmom je reagovao na te tvrdnje.

- Sudeći po onome što trenutno znamo, njemačka svinjska koljenica malo je vjerovatan razlog za pojavljivanje koronavirusa u Kini - kazao je on, ukazujući na podatke iz saveznog instituta za procjenu rizika koji pokazuju da nema nikakvih dokaza o ranijem zaražavanju nakon jedenja mesa ili kontakta s njegovom površinom.

Kineske novine Global Times javile su da je osam ljudi koji su bili u kontaktu s radnikom u Tianjinu smješteno u karantin kao mjera opreza.

Vjeruje se da virus potiče iz isporuke smrznutih svinjskih koljenica iz njemačkog lučkog grada Bremerhaven.

Uzorak iz paketa tog proizvoda prikupljen u Dezhouu u pokrajini Shandong nakon što je uvezen kroz Tianjin također je testiran pozitivno na koronavirus, saopćili su zvaničnici.

Sudeći po vladinim tvrdnjama, u Kini mjesecima nije bilo skoro nijednog slučaja zaraze, a život i ekonomske aktivnosti vratili su se u normalu.

Smatra se da su veliki dijelovi zemlje oslobođeni od koronavirusa, ali su izbijale manje lokalne epidemije protiv kojih se borilo strogim mjerama kao što su zatvaranja i masovna testiranja.

Kina je i ranije optuživala za zaraze pakete sa smrznutom hranom uvezene iz inostranstva, prenosi dpa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.