Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine Zhao Lijian rekao je novinarima da su avioni dopremili redovnu isporuku u okviru godišnjeg plana saradnje dviju zemalja, da se isporukom ne cilja nijedna treća strana i da "nema nikakve veze sa trenutnom situacijom", ne iznoseći više detalja.

Dolazak kineskih aviona izazvao je velika nagađanja o tome da navodno nosi raketne sisteme zemlja-zrak HQ-2.

Američka novinska agencija Associated Press (AP) javila je kako je "ruska saveznica Srbija primila isporuku sofisticiranog kineskog protivzračnog sistema u prikrivenoj operaciji ovog vikenda, usred zabrinutosti Zapada da bi gomilanje naoružanja na Balkanu u vrijeme rata u Ukrajini moglo ugrozi krhki mir u regiji".

Agencija podsjeća da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo potvrdio isporuku sistema srednjeg dometa koja je dogovorena 2019. godine, rekavši u subotu da će u utorak ili srijedu predstaviti "najnoviji ponos" srbijanske vojske.

Dolazak aviona u subotu "mogao bi biti najveća prekomorska operacija kineskog domaćeg velikog transportnog aviona do sada, pokazujući strateške transportne kapacitete zemlje", objavio je službeni list Komunističke partije Global Times u ponedjeljak, pozivajući se na kineske analitičare.