open-navfaktor-logo
search
Utvrdili pravila
Kina pravi "crnu listu" karaoke pjesama koje će biti zabranjene
Kina će napraviti "crnu listu" karaoke pjesama kako bi zabranila one koje sadrže "štetan sadržaj".
12.08.2021. u 09:06
get url
text
Ilustracija

Prema privremenim pravilima koja je utvrdilo Ministarstvo kulture i turizma ove zemlje, karaoke ne smiju ugrožavati nacionalno jedinstvo, suverenitet ili teritorijalni integritet, izazivati etničku mržnju ili potkopavati etničko jedinstvo, promicati kultove ili praznovjerja ili kršiti vjersku politiku države.

Pjesme također ne smiju poticati opscenost, kockanje, nasilje, aktivnosti povezane s drogom ili kriminal, niti smiju vrijeđati ili klevetati druge, navodi ministarstvo, piše CNN.

Propisi će "promovirati osnovne socijalističke vrijednosti i održavati nacionalnu kulturnu i ideološku sigurnost", navodi ministarstvo.

Pružatelji sadržaja na karaoke lokacijama bit će odgovorni za praćenje pjesama, saopćilo je ministarstvo, dodajući da Kina ima više od 50.000 mjesta za zabavu "uz pjesmu i ples" u cijeloj zemlji, te katalog sa više od 100.000 pjesama.

Zabrana će stupiti na snagu 1. oktobra.

Kina je 2015. godine zabranila katalog od 120 pjesama s interneta nakon što ih je ocijenila "štetnim" za društvo, uključujući kineske pjesme pod nazivom "No Money No Friend" (Nema novca, nema prijatelja), "Don't Want to Go To School" (Ne želim ići u školu), "Prdež".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.