open-navfaktor-logo
search
Oborili rekord
Kina je razvila najjači magnet na svijetu
Kineska laboratorija stvorila je najmoćnije stabilno magnetno polje na svijetu.
21.08.2022. u 14:43
get url
text
Magnet koji je razvijen u laboratoriji
Magnet koji je razvijen u laboratoriji

Dana 12. avgusta, zabilježena je jačina polja hibridnog magneta velike snage u postrojenju za stabilno visoko magnetno polje (SHMFF) u Hefeiju u Kini od 45,22 Tesli (T).

Kako prenosi South China Morning Post, u petak je lansiran najmoćniji magnet na svijetu za naučna istraživanja u laboratoriju u jugoistočnom gradu Hefei, u provinciji Anhui. Magnetno polje nije mnogo veće od novčića, prečnika 33 milimetra, ali može stvoriti stabilno magnetno polje jako od 45,22 Tesli, ili više od milion puta jače od Zemljinog.

Prethodni rekord postavljen je u američkoj laboratoriji 1999. godine, kada je izmjereno stabilno magnetno polje od 45 T.

U 2018. zabilježena je najveća ikada jačina magnetnog polja na kolosalnih 1.200 T. Međutim, to nije ušlo u knjigu rekorda jer polje nije bilo stabilno.

Izgrađen 2016. godine, kineski magnet je prvobitno proizveo jačinu polja od 40 T, ali su naučnici proveli posljednjih šest godina povećavajući njegovu snagu, piše Unilad.

Profesor Kuang Guangli, akademski direktor Laboratorije za visoko magnetno polje Instituta za fizičke nauke Hefei, Kineske akademije nauka (CHMFL), objasnio je u izjavi da su, da bi postigli veće magnetsko polje, inovirali strukturu magneta i razvili nove materijale.

Stvaranje tako snažnog magnetnog polja je izazov, dijelom zato što zahtijeva ogromnu količinu energije, a sila je dovoljno jaka da podigne nosač aviona.

Snažne magnetne laboratorije koriste se za vrhunska istraživanja koja bi mogla dovesti do otkrića. U postrojenju Hefei, na primjer, tim fizičara koji je provodio eksperimente 2016. godine uočio je novi fizički fenomen u ugljičnim nanocijevima koje su imale potencijalnu primjenu u industriji poluvodiča. Njihovo otkriće i naknadne studije stavljaju Kinu na čelo međunarodne utrke za zamjenu silicijuma ugljikom u čipovima – promjena koja bi mogla dovesti do super brzih kompjutera koji troše malo energije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.