open-navfaktor-logo
search
Za manje od tri mjeseca
Kina izgradila karantinski centar sa 5.000 soba za putnike iz inostranstva
Dok zemlje širom svijeta ponovo otvaraju granice i ublažavaju ograničenja vezana za koronavirus, Peking udvostručuje svoju nulti-covid strategiju. Najnoviji primjer je karantenski objekt od 260 miliona dolara sa 5.000 soba za outnike koji dolaze iz inostranstva koji bi u narednim danima trebao biti otvoren u južnoj metropoli Guangzhou.
29.09.2021. u 09:17
get url
text

Sastoji se od niza trokatnica sa sivim krovovima u tradicionalnom kineskom stilu, a masivni kompleks prostire se na površini od 46 fudbalskih terena i trebalo je manje od tri mjeseca da se izgradi od temelja na periferiji grada.

On će zamijeniti određene hotele smještene u cijelom Guangzhouu predviđenim za karantin kineskih i međunarodnih putnika, što je potez čiji je cilj smanjiti izloženost stanovnika uvoznim slučajevima zaraze, piše CNN.

Putnici će biti prebačeni autobusima direktno sa aerodroma i zatvoreni u sobe najmanje dvije sedmice. Svaka soba opremljena je kamerom za video pozive i termometrom na bazi umjetne inteligencije, s tri obroka dnevno koje isporučuju roboti. Sve je dizajnirano da minimizira direktan kontakt sa članovima osoblja.

VEZANI TEKST - Norvežani slavili kraj mjera protiv koronavirusa uz nekoliko vikend partyja

- To je vjerovatno najsavremeniji karantinski centar na svijetu - rekao je Yanzhong Huang, viši stručni saradnik za globalno zdravlje pri Vijeću za vanjske odnose.

Međunarodna zdravstvena stanica Guangzhou, kako je zvanično nazvana, prva je takve vrste u Kini. No stručnjaci kažu da bi to mogao biti prvi od mnogih jer kineska vlada pojačava svoju beskompromisnu strategiju nulte tolerancije prema koronavirusu.

Već sada proizvodno središte Dongguan, udaljeno oko sat vremena vožnje od Guangzhoua, gradi svoju "međunarodnu zdravstvenu stanicu" sa 2.000 soba. Južnije, tehnološko središte u Shenzhenu također planira takvo postrojenje.

Karantinski kompleks u Kini

Mapa karantinskog kompleksa u Kini (FOTO: That's Guangzhou)

Više od 18 mjeseci Kina je zatvorila svoje granice za većinu stranaca. Oni rijetki kojima je dozvoljen ulazak, kao i kineski državljani koji se vraćaju, moraju proći najmanje dvije sedmice obavezne hotelske karantene, nakon čega slijedi najmanje još jedna sedmica centralizirane karantene ili kućne izolacije, uključujući i za one koji su potpuno cijepljeni.

Ali virus je više puta probijao kinesku odbranu. U maju je visoko zarazna varijanta Delta izazvala izbijanje zaraze u južnoj provinciji Guangdong, uključujući Guangzhou i Shenzhen. U to je vrijeme Guangdong primao 90 posto svih putnika iz inostranstva koji su ulazili u Kinu, a oko 30.000 ljudi svakodnevno je bilo u karanteni u svojih 300 centraliziranih ustanova, rekao je pokrajinski zdravstveni dužnosnik.

Do kraja juna Guangdong je obuzdao epidemiju, ali vlasti su odlučile da postojeće mjere nisu dovoljne da se virus spriječi.

Zhong Nanshan, glavni savjetnik vlade za javno zdravstvo, rekao je državnim medijima da će Guangzhou izgraditi centraliziranu karantenu za sve dolaske iz inostranstva kako bi se primijenila strožija pravila.

VEZANI TEKST - Naučnica koja je razvila AstraZeneca vakcinu: COVID-19 više neće mutirati u smrtonosnije varijante

Projekt je brzo započeo, na gradilište je raspoređeno više od 4.000 radnika. Objekat je dovršen ranije ovog mjeseca, a prva grupa od 184 člana medicinskog osoblja uselila se prošle sedmice kako bi se pripremila za službeno puštanje u rad.

Pred njima je težak posao. Kompleks je zamišljen kao mjehurić koji će biti izoliran od ostatka grada, što znači da će ne samo putnici, već i radnici, biti stavljeni pod efikasno zatvaranje. Medicinsko osoblje će raditi 28 dana u ustanovi, proći će kroz sedmicu karantina i još dvije sedmice kućnog karantina prije nego što im bude dozvoljeno da izađu van, rekao je jedan zvaničnik za novine Guangzhou Daily.

Novi karantenski pogon u Guangzhouu bit će otvoren na vrijeme za kineski sajam uvoza i izvoza, koji počinje 15. oktobra. Dvogodišnji događaj najveća je kineska izložba, koja obično privlači desetine hiljada kompanija iz cijelog svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.