open-navfaktor-logo
search
Nemar
Kina: Hapšenja nakon eksplozije u kojoj je poginulo 25 ljudi
Osam osoba uhapšeno je u Kini nakon eksplozije plina u stambenoj četvrti u kojoj je proteklog vikenda poginulo 25 ljudi, saopćile su u petak mjesne vlasti.
18.06.2021. u 08:58
get url
text
Eksplozija u Kini
Eksplozija u Kini

Eksplozija se dogodila u nedjelju u Shiyanu, oko 1.200 kilometara jugozapadno od Pekinga.

U njoj su uništeni dvospratnica i tržnica. Na videosnimkama koje su načinili očevidci vidi se nekoliko uništenih zgrada. Mobilizirano je oko 2.000 pripadnika spasilačke službe, a 900 ljudi je evakuirano iz okolnih zgrada koje su prijetile da će se urušiti.

U petak je gradska uprava u Shiyanu saopćila da je osam osoba uhapšeno zbog nemara. Među njima je i direktor kompanije koja upravlja plinskom mrežom.

Gradska uprava je objavila da "sigurnost plinovoda nije bila optimalna" i da je bilo ozbiljnih propusta u korištenju opreme. Dodali su da je istraga u toku.

Dan prije eksplozije u Shiyanu osam osoba je izgubilo život kada je iz fabrike hemikalija na jugozapadu Kine istekla otrovna tekućina.

Industrijske nesreće su razmjerno česte u Kini zbog nepoštovanja sigurnosnih propisa i stanovite nebrige služba koje bi trebale paziti na njihovu provedbu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.