open-navfaktor-logo
search
Najpametniji čovjek
Kim Ung-Yong sa godinu znao je korejsko pismo, a sa tri objavio je knjigu eseja
Na mjestu Kim Ung-Yonga, koji ima koeficijent inteligencije 230, svi znamo kako bismo - zarađivali milione, pronašli lijek za razne bolesti, postali priznati naučnici. Međutim, on je imao drugačiji plan.
10.07.2020. u 21:59
get url
text

Kim je rođen 8. marta 1962. u Seulu u Južnoj Koreji. Otac mu je bio profesor fizike, a majka profesor medicine.

Sa godinu Kim je znao korejsko pismo i hiljadu kineskih "karaktera", a sa tri već je rješavao aritmetičke probleme i objavio knjigu eseja na engleskom i njemačkom jeziku.

Sa pet godina govorio je korejski, engleski, francuski, njemački i japanski.

Kao veliki talent, upisan je u srednju školu Grant Elementary School u Los Angelesu, a pohađao je časove fizike na Univerzitetu Hanyang.

U to vrijeme pojavio se na japanskoj televiziji i šokirao publiku rješavanjem komplikovanih diferencijalnih i integralnih jednačina.

Sa osam godina imao je doktorat Univerziteta u Coloradu i počeo je raditi za NASA-u.

- Vodio sam život poput mašine - probudio bih se, riješio jednačine za taj dan, jeo, spavao i nisam znao šta sam radio, bio sam usamljen i nisam imao prijatelje - prisjeća se Kim.

Po povratku u Južnu Koreju, bio je dužan formalno završiti školovanje u svojoj zemlji, kako bi se mogao zaposliti.

Diplome osnovne i srednje škole dobio je samo za dvije godine, a nakon toga upisao se na Narodni univerzitet u Chungbuk, gdje je doktorirao građevinsko inžinjerstvo.

Postao je vanredni profesor na Univerzitetu Shinhan i potpredsjednik Razvojnog istraživačkog centra.

Mnogi su smatrali da je "propali genije" i da je protračio život, ali on je to demantovao:

- Neki misle da ljudi sa visokim IQ mogu biti svemogući, ali to nije tačno. Pogledajte me, nemam talent za muziku niti se bavim sportom. Svako ima različite nivoe učenja, nade, talente i snove, i to bi trebalo poštovati. Pokušavam kazati ljudima da sam sretan ovakav kakav jesam – izjavio je Ung-Yong.

Kim smatra da je posao koji sada radi konstruktivan i da mu je dao mir. Objasnio je da prije toga nikada nije živio normalan život, a rad za NASA-u ostao mu je u prilično lošem sjećanju.

Konačno je tamo gdje je želio biti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.