Sjeverna Koreja pogubila je petericu dužnosnika ministarstva vanjskih poslova koji su sudjelovali u pripremama za neuspjeli sastanak Kim Jong-una i Donalda Trumpa u Hanoiju u februaru, prenosi Reuters pisanje južnokorejskih medija.

Prema objavljenim informacijama, ubijeni su specijalni sjevernokorejski izaslanik za SAD Kim Hyok-chol te još četverica muškaraca. Kako javlja Reuters, šef organizacijskog odbora summita Kim Yong-chol poslan je u radni logor i na "ideološko obrazovanje". Pogubljena petorka bila je optužena za špijunažu u korist SAD-a.

Podsjetimo, sastanak dvojice lidera u Hanoiju u Vijetnamu najavljivao se kao veliki iskorak u nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, no prvog dana naprasno je prekinut zbog potpunog razilaženja u stajalištima dviju strana.

- Protiv Kim Hyok-chola provedena je istraga, nakon čega je pogubljen na vojnom aerodromu Mirimu, a isto se dogodilo i četverici dužnosnika ministarstva vanjskih poslova. Ubijeni su u martu - naveo je neimenovani izvor južnokorejskog lista Chosun Ilboa.

U logoru je završila i Kimova lična prevoditeljica Shin Hye-yong, koja je s njim bila u Hanoiju. Navodno je "krucijalno pogriješila prilikom prevođenja" i tako naštetila autoritetu sjevernokorejskog vođe.

Kim je nezadovoljan i ulogom svoje sestre Kim Yo-jong, koja je u Hanoi s njim doputovala kao lična asistentica. Ona do daljnjega ne obavlja nikakve dužnosti, no zasad još nema informacija je li joj život ugrožen, prenosi Hina.