open-navfaktor-logo
search
Predsjednik bez milosti
Kim Jong-un zbog Trumpa pogubio petericu svojih dužnosnika?
U logoru je završila i Kimova lična prevoditeljica Shin Hye-yong, koja je s njim bila u Hanoiju. Navodno je "krucijalno pogriješila prilikom prevođenja" i tako naštetila autoritetu sjevernokorejskog vođe
31.05.2019. u 08:44
get url
text

Sjeverna Koreja pogubila je petericu dužnosnika ministarstva vanjskih poslova koji su sudjelovali u pripremama za neuspjeli sastanak Kim Jong-una i Donalda Trumpa u Hanoiju u februaru, prenosi Reuters pisanje južnokorejskih medija.

Prema objavljenim informacijama, ubijeni su specijalni sjevernokorejski izaslanik za SAD Kim Hyok-chol te još četverica muškaraca. Kako javlja Reuters, šef organizacijskog odbora summita Kim Yong-chol poslan je u radni logor i na "ideološko obrazovanje". Pogubljena petorka bila je optužena za špijunažu u korist SAD-a.

Podsjetimo, sastanak dvojice lidera u Hanoiju u Vijetnamu najavljivao se kao veliki iskorak u nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, no prvog dana naprasno je prekinut zbog potpunog razilaženja u stajalištima dviju strana.

- Protiv Kim Hyok-chola provedena je istraga, nakon čega je pogubljen na vojnom aerodromu Mirimu, a isto se dogodilo i četverici dužnosnika ministarstva vanjskih poslova. Ubijeni su u martu - naveo je neimenovani izvor južnokorejskog lista Chosun Ilboa.

U logoru je završila i Kimova lična prevoditeljica Shin Hye-yong, koja je s njim bila u Hanoiju. Navodno je "krucijalno pogriješila prilikom prevođenja" i tako naštetila autoritetu sjevernokorejskog vođe.

Kim je nezadovoljan i ulogom svoje sestre Kim Yo-jong, koja je u Hanoi s njim doputovala kao lična asistentica. Ona do daljnjega ne obavlja nikakve dužnosti, no zasad još nema informacija je li joj život ugrožen, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.