Kim Jong-Un je izrazio "čvrstu volju" da nastavi razvijati svoju nuklearno naoružanu vojsku kako bi mogla "preventivno i temeljito obuzdati i osujetiti sve opasne pokušaje i prijeteće poteze, uključujući sve eskalirajuće nuklearne prijetnje neprijateljskih snaga, ako je potrebno", objavila je danas Centralna novinska agencija izjavu zvaničnika.

KCNA je saopćila da je Kim Jong-Un pozvao svoje vojne zvaničnike da pohvali njihov rad na paradi, gdje je Sjeverna Koreja pokazala najveće oružje u svom vojnom nuklearnom programu, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje bi potencijalno mogle doseći SAD i razne rakete na čvrsto gorivo kraćeg dometa koje predstavljaju rastuću prijetnju Južnoj Koreji i Japanu, prenosi ChannelNewsAsia.

Obraćajući se hiljadama vojnika i gledalaca mobilisanih za paradu, Kim Jong-Un je obećao da će razviti svoje nuklearne snage "najvećom mogućom brzinom" i zaprijetio da će ih koristiti ako bude isprovociran. Rekao je da njegove nuklearne bombe "nikada neće biti ograničene na jedinu misiju odvraćanja od rata" u situacijama u kojima se zemlja suočava s vanjskim prijetnjama svojim neodređenim "fundamentalnim interesima".