open-navfaktor-logo
search
Predsjednik KPK Tuzla
Kikanović: Sve ukazuje da se industrija oporavlja od pandemije, jedna stvar je bila ključna
Ekonomski pokazatelji ukazuju da je privreda u Tuzlanskom kantonu (TK) na putu oporavka, iako se još ne nazire kraj pandemije koronavirusa. O tome najbolje govore podaci o izvozu i nivou industrijske proizvodnje. Izazov u održavanju pozitivnih trendova je obezbjeđivanje potrebne radne snage.
29.12.2021. u 20:25
get url
text
Predsjednik Kantonalne privredne komore (KPK) Tuzla Nedret Kikanović

- Određeni sektori posebno su pogođeni pandemijeom prije svega ugostiteljstvo i turizam te prijevoz putnika. Oporavak od pandemije je u toku, to možemo reći na osnovu pokazatelja industrijske proizvodnje, koji ukazuju na značajan rast, posebno u odnosu na prošlu godinu - kaže predsjednik Kantonalne privredne komore (KPK) Tuzla Nedret Kikanović.

On dodaje da analize pokazuju da je prisutan privredni rast čak i u odnosu na 2019. godinu, dakle prije pandemije, ali u znatno manjem obimu.

Nosici industrijske proizvodnje u Federaciji Bosne i Hercegovine su Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton.

- Ta dva kantona prednjače i po izvozu, ali i po uvozu. Tuzlanski kanton ima izvozno orijentiranu privredu i mislim da je najvažnije da su naši privrednici tokom pandemije sačuvali ugovore koji su imali, što je doprinijelo rastu industrijske proizvodnje - kaže Kikanović.

Da bi se održao rast privrede, dodaje Kikanović, morat ćemo izvršiti osposobljavanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radne snage.

- Nedostaju nam građevinski radnici, radnici u metalnoj i tekstilnoj industriji, kao i u ugostiteljstvu - naglašava Kikanović.

Prema podacima Porezne uprave TK, u novembru 2021. godine na području Tuzlanskog kantona (TK) bilo je zaposleno 103.589 osoba, što je za 2.164 osoba odnosno 2 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Služba za zapošljavanje TK u prvih deset mjeseci ove godine bilježi povećanje broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih osoba. U oktobru 2021. godine registrovano je 71.838 nezaposlenih osoba, što je manje za 5.326 ili 7,4 posto manje u odnosu na oktobar prošle godine.

- Podaci za prvih devet mjeseci ove godine govore da imamo rast industrijske proizvodnje za 3,5 posto u odnosu na godinu ranije. Bilježimo 1,5 milijardi maraka izvoza, a najveći dio su proizvodi iz metalne i hemijske industrije, što je rast od 21 posto u odnosu na 2020. godinu. Imamo i rast uvoza, koji iznosi 1,7 milijardi, a i tu najveći dio čine repromaterijali za metalnu i hemijsku industriju - navodi Kikanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.