open-navfaktor-logo
search
Veliko bogatstvo
Kičanović: Na zemaljskoj kugli nema ništa bolje za anemiju od Guber vode
Guber voda iz Srebrenice je jedina mineralna voda s područja bivše Jugoslavije koja je proglašena lijekom i koja je prije rata flaširana u Bosnalijeku
22.09.2018. u 22:05
get url
text
Guber voda

Svaka zemlja u svijetu bi poželjela da ima prirodno bogatstvo poput ljekovitih mineralnih izvora vode Guber. Ipak, naša zemlja od završetka rata to bogatstvo ne zna iskoristiti.

Svijetla tačka je entuzijazam nekoliko ljekara i medicinskog osoblja koje u Srebrenici od februara ove godine realizira nastavak projekta besplatnog liječenja Guber vodom. Kažu, izuzetno su zadovoljni rezultatima, a ovo liječenje je još jedna prilika da ukažu na značaj što hitnije obnove banjskog lječilišta.

Njihov pacijent je i Branka Kičanović iz Bijeljine, koja nam je ispričala nevjerovatnu priču vezanu za Guber vodu.

U snu čula za Crni Guber

- Odmah na početku ću vam reći da nema na zemaljskoj kugli ništa bolje od Gubera za anemiju. Ja sam odrasla u Bratuncu i u djetinjstvu mi je izvorište Guber vode bilo blizu pa sam često tamo odlazila s roditeljima, pila tu vodu. Udala sam se i put me odveo u Bijeljinu. Moj sin je kao dijete u jednom trenutku postao bljedunjav, gotovo proziran, anemičan, nije mogao jesti i ja sam ga odvela u Srebrenicu. Išli smo 15 dana svaki dan na izvor gdje je pio vodu. Za tih 15 dana dijete je dobilo četiri kilograma, a krvna slika mu se izuzetno popravila - priča nam Kičanović.

Dodaje da je tih dana na izvorištu Guber u Srebrenici od jedne gospođe iz Crne Gore čula još jednu neobičnu priču.

- Ta gospođa je bila ratno siroče, roditelje nije ni upamtila i odrasla je u jednom od domova. Godine su prošle, i ona je živjela sa sinom i njegovom porodicom i u jednom periodu svog života je bila toliko anemična da kada bi izašla na sunce, odmah bi se onesvijestila od slabosti. I jedno poslijepodne, dok je ona prilegla, unuka je pisala zadaću. Kaže: "U snu mi došlo srce u grlo jer su se preda mnom pojavili moji roditelji koje nisam upamtila i rekli: Poslušaj šta će ti reći ovaj čovjek". I oni su nestali, a pojavio se mali čovjek s bradom i samo rekao: "Crni Guber", i svega je nestalo - priča nam Kičanović.

Nastavlja kako se potom ta gospođa probudila i pomislila da tu situaciju neće preživjeti.

- Uspjela je da kaže unuci da zabilježi riječi "Crni Guber". Kada je došao sin, rekla mu je sve i on je počeo da se raspituje i rekao joj da se radi o banji u Bosni, u Srebrenici. Tri godine su je dovodili u banju, a poslije toga je sama dolazila i govorila: "Ja više nemam nikakvih problema". To vam je živa istina! I ja sam prošle godine počela imati problema s malokrvnošću, nisam mogla da dišem zbog manjka hemoglobina. I zimi sam držala prozor širom otvoren jer mi je trebalo zraka. I onda mi je moj sin, kojeg sam ja vodila u Srebrenicu zbog anemije, rekao: "Pa majko, zar si ti zaboravila na Guber?". Čula sam za tim ljekara i medicinskog osoblja koje beslatno liječi Guber vodom i stupila u kontakt s jednim od njih - priča nam Kičanović.

Kaže da im je poslala svoje nalaze krvi.

- Počela sam piti Guber vodu, krvna slika je počela da se popravlja. Dobila sam apetit, osjećam se mnogo bolje. Svima koji imaju problema s anemijom bih poručila da počnu piti Guber vodu - kazala je na kraju razgovora naša sagovornica.

Pričali smo i sa Suljom Čakanovićem, koordinatorom Projekta besplatnog liječenja Guber vodom u Srebrenici, koji nastavljen u februaru ove godine. Naime, projekat je počeo 2016. godine, zatim se zbog nedostatka sredstava moralo prekinuti s njim, da bi se opet nastavio početkom godine. Pacijenti se primaju u Domu zdravlja Srebrenica.

Pacijentica iz Austrije bila pred transfuzijom krvi

- U prvih šest mjeseci trajanja projekta tim je imao 42 pacijenta, koje redovno kontaktiramo i pratimo njihov oporavak. Projekat je dobio svoje mjesto u javnosti pa se ljudi javljaju iz svih dijelova Evrope, od Finske, Austrije, Njemačke, ali i iz zemalja okruženja. Najčešća oboljenja zbog kojih se pacijenti javljaju su anemije, psorijaze, sinusna oboljenja, a sve češće pacijenti traže pomoć i sa drugim oboljenjima u nadi da će pronaći ozdravljenje. Napominjemo da smo uveli novine u liječenju, pa možemo pomoći kod pojava dijabetičnog stopala čak i preventivno - priča nam Čakanović.

Navodi kao primjer pacijenticu iz Austrije koja je pokušala anemiju liječiti svim sredstvima koje pruža moderna medicina.

- Došla je u stanje potrebe za transfuzijom krvi. Nakon 28 dana terapije Guber vodom njeno opšte stanje se dosta poboljšalo, ali i laboratorijski nalazi ukazuju da se desilo veliko poboljšanje. Projekat je i dalje besplatan za pacijente, što podrazumjeva preglede, savjete i kontrole, a predviđeno je da traje do kraja godine. Cilj je pomoć pacijentima, kao i promocija Guber vode kao lijeka, podstrek nadležnima da pokrenu banjsko liječilište i banjski turizam - naglašava Čakanović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.