Sud BiH

Kešmeru i Menziloviću po šest godina zatvora za silovanje maloljetnice

Objavljeno: 05.07.2019. u 11:39

Presudom je Kešmeru i Menziloviću naređeno da svjedokinji “A” na ime nematerijalne štete isplate ukupno 30.000 KM

Apelaciono vijeće Suda BiH proglasilo je Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića krivim za silovanje počinjeno 1993. godine u Sarajevu i osudilo ih na po šest godina zatvora.

Kešmer i Menzilović, nekadašnji pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), proglašeni su krivim nakon obnovljenog postupka da su 1993. godine silovani zaštićenu svjedokinju “A”, koja je u to vrijeme bila maloljetnica.

Presudom je Kešmeru i Menziloviću naređeno da svjedokinji “A” na ime nematerijalne štete isplate ukupno 30.000 KM, javlja BIRN BiH .

Suđenje Kešmeru i Menziloviću je obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su osuđeni na po pet godina zatvora zbog silovanja maloljetne osobe u maju 1993. u Sarajevu.

Prvostepenom presudom, koja je izrečena u julu 2018. godine, na šest godina je osuđen i Elvir Muminović, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bjekstva.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Izvor:   Birn

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije