open-navfaktor-logo
search
Potvrđena presuda
Keseroviću pravosnažno šest godina zatvora zbog ratovanja u Siriji
Apelaciono vijeće Suda Bosne i hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu Jasminu Keseroviću kojom je osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora zbog pridruživanja stranim formacijama u Siriji i javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.
05.08.2021. u 16:32
get url
text
get url
text

Keserović je prvostepenom presudom iz februara ove godine proglašen krivim da je u januaru 2013. otputovao u Siriju, gdje se borio na strani takozvanog ISIL-a i učestvovao u terorističkim aktivnostima pod imenom Abu Muhamed Al Bosni.

Vijeće je Keserovića osudilo i po drugoj tački optužnice, zbog poziva na ubistva koji je objavljen preko interneta 2016. godine.

Za prvu tačku Keserović je dobio tri godine, a za javno podsticanje na terorističke aktivnosti pet godina, na osnovu čega je izrečena jedinstvena kazna od šest godina zatvora.

Tužilaštvo BiH i odbrana su se žalilli na ovu presudu, te je početkom juna Tužilaštvo zatražilo veću kaznu zatvora, dok je odbrana zatražila da Keserović bude oslobođen optužbe ili ponovno održavanje postupka za tačku optužnice koja se odnosi na javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Prema saopćenju Suda BiH, u izrečenu kaznu zatvora Keseroviću je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i to u periodu od 19. decembra 2019. godine, pa nadalje.

Keserović je jedan od sedmerice državljana BiH koji su u decembru 2019. izručeni iz Sirije zbog sumnje da su tamo ratovali na strani organizacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.