Jasmin Keserović, Senad Kasupović i Armen Dželko negirali su krivicu po optužnici koja ih tereti za pridruživanje i pomaganje strukturama takozvanog ISIL-a, koji je UN proglasio terorističkom organizacijom. Oni su se o krivici izjasnili na odvojenim ročištima s obzirom da se protiv njih vode zasebni postupci.

Nakon što su na pitanja sudije Dalide Burzić kazali da su razumjeli optužnicu i pouke koje im je dala, sva trojica su se izjasnila da nisu krivi. Jasmin Keserović je, osim pridruživanja terorističkoj grupi, optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.

Prema optužnici, on je 23. januara 2013. godine iz BiH otišao u Siriju i postao pripadnik ISIL-a, koji je svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, namjeravao da prisili legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

U redovima ove organizacije, kako se dodaje, Keserović je ostao do decembra 2019. godine, boreći se u gradovima Mimbidž, Kobani, Rakka i Al-Bab u jedinici "Bejt Komandos", koja je kasnije preimenovana u "El Aksa". Keseroviću je na teret stavljeno da je putem sredstava javnog informiranja, odjeven u vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, uputio poruku javnosti kojom je direktno podsticao na izvršenje terorizma napadima na stanovništvo i ubijanjem.

Senad Kasupović, rođen 1980. godine na području Velike Kladuše, prema optužnici je 12. jula 2013. napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje je proveo šest godina, sve do 19. decembra 2019. godine. Kasupović je, prema optužnici, koristio ime Muatesim i s drugim osobama iz BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružajući pomoć i boreći se u jedinici "Bejt Komandos", kasnije "El Aksa".

Armen Dželko zvani Abdullah i Ike, rođen 1990. godine u Sarajevu, kako se navodi u optužnici, početkom 2013. godine otišao je iz BiH u Siriju, gdje se priključio ISIL-u. Na teret mu je također stavljeno da je učestvovao u terorističkim aktivnostima koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protivpravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih radnji.

Optuženi je, kako se dodaje, više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ISIL-a, krajem 2019. godine, u gradu Baguzu predao se snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportovan u BiH. Sva trojica optuženih su u pritvoru. Oni su u decembru 2019. deportovani u BiH, s još četvoricom osumnjičenih protiv kojih Tužilaštvo vodi istrage.