Dvadesetšestogodišnji Kemal Karić iz Sarajeva danas je otputovao u Italiju, gdje će mu za nekoliko dana italijanski ljekari uraditi operaciju skidanja metastaza tumora sa stomaka.

Kemal je, nakon pisanja Faktora i zahvaljujući pomoći dobrih ljudi iz Bosne i Hercegovine, uspio skupiti nešto novca i kupiti kartu za avion, a liječenje će se finansirati iz posebnog fonda italijanskog ministarstva zdravstva.

Kemalu je ovo 33. operacija u životu, ali nažalost nakon što se oporavi, ponovo će morati pod nož. Mladiću koji je 2015. godine obolio od karcinoma bit će potrebno uraditi još operaciju skidanja tumora sa leđa.

Liječenje u Italiji uz veliki napor omogućio mu je poznati novinar Antonio Capuozzo, koji je Kemala upoznao za vrijeme rata u BiH. Kemal je imao samo četiri mjeseca kada mu je tokom granatiranja Sarajeva poginula majka, a ostao je i bez noge. Antonio je tadašnju bebu bez noge, čija je fotografija obišla svijet, odveo u Italiju kako bi dobio kvalitetnu njegu u bolnici, te je Kemal prve korake napravio upravo u milanskoj bolnici, a potom je nekoliko godina djetinjstva proveo sa porodicom Capuozzo. I nakon što je rat u Sarajevu završen, Antonijeva borba za Kemala nije prestala, pa je i godinama nakon toga pokušavao da dječak sa teškom sudbinom dobije adekvatno liječenje koje nije mogao priuštiti u Bosni i Hercegovini. Na svu sreću je uspio, a mladić iz Sarajeva se nada da će naredne dvije operacije uspjeti, te da nakon njih više neće morati pod nož.