Italijani zaista drže do kulinarske tradicije i uglavnim ih užasavaju neki zahtjevi turista koji obilaze italijanske gradove i, kako kažu, traže nemoguće.

Turisti vjerovatno nisu svjesni da su odgovorni za prava "kulinarska krivična djelA" kada traže pastu sa kečapom ili pizzu od ananasa.

Takve narudžbe i gastronomske želje su za većinu Italijana nešto najgore što se može uraditi njihovoj kuhinji, pokazuju rezultati istraživanja Bonusfinder Italia, prenosi The Limited Thimes.

Pitanje je bilo - šta užasava građane Italije od onoga što turisti traže u restoranima.

Oko 64,6 posto Italijana smatra da je kečap kao sos na pasti najgore što traže turisti, 62 posto njih se zgražava zbog ananasa na pizzi (takozvana havajska pizza), iako je to jelo zaista teško naći u italijanskim restoranima.

Čak 55 posto Italijana ne razumije zašto stranci lome špagete na dva dijela prilikom kuhanja.

Italijane užasava i pavlaka za kuhanje na pasti, kao i korištenje pogrešnog tipa paste sa određenim sosevima.

Strancima je teško da shvate da se ne radi o estetici ili nekoj izmišljotini nego da svaki tip paste, a u Italiji ih je više od 300 vrsta, ima svoju specifičnu funkciju.

Italijanima je nezamislivo da naruče pizzu s kečapom, da vide izrendani sir na špagetima sa morskim plodovima, a i preferiraju da jedu pizzu rukama, a ne viljuškom i nožem.

Također im je čudno što stranci ne dijele hranu u restoranu (njih 52,1 posto smatra da je to neobično) jer Italijani dijele i predjela i slatkiše.

Italijani ne vole ni prekuhanu pastu - mora biti "al dente", kao što im je čudno što stranci piju cappuccino poslijepodne.

Prije nekoliko dana u medijima se pojavila fotografija Italijanke u Rimu s kartonom u rukama, na kojem je na engleskom jeziku pisalo: "Molim vas, nemojte naručivati cappuccino poslije 12 sati".

Kompletna top lista "kulinarskog kriminala":

1. Kečap na pasti (64,6 posto).
2. Pizza sa ananasom (62,4 posto).
3. Staviti pastu u hladnu vodu i čekati da prokuha (56,9 posto).
4. Lomiti špagete.
5. Odbiti da se dijeli hrana (52,1 posto).
6. Pavlaka za kuhanje u carbonari.
7. Pogrešna pasta u tipičnim receptima.
8. Kečap na pizzi.
9. Rendani sir na pasti sa morskim plodovima (ili sir generalno s ribom).
10. Jesti pizzu viljuškom i nožem.