open-navfaktor-logo
search
Dodatne provjere
KCUS: Rezultati testiranih uzoraka na koronavirus potvrđeni u laboratoriji u Berlinu
U skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a koje su date svim laboratorijama članicama mreže, uzorci koji su do sada testirani u Referalnoj mikrobiološkoj laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na novi koronavirus (SARS-CoV-2) dobili su potvrdu u Referalnoj laboratoriji Charité u Berlinu. 
14.03.2020. u 21:06
get url
text

To u praksi znači da je u Berlinu urađena supervizija dosadašnjih uzoraka koji su testirani u KCUS-u. Uzorci su poslani prije dva dana. 

- Preporuka SZO je da se na potvrdu šalju prvi pozitivni uzorci, kao i prvih 10 negativnih uzoraka. Rezultati iz Referalne laboratorije Charité, a koji su sinoć dostavljeni, pokazuju potpuno podudaranje sa dobivenim rezultatima, odnosno 100 posto tačnost.

U Kliničkoj mikrobiološkoj laboratoriji KCUS-a se radi analiza na novi koronavirus upravo po protokolu Referalne laboratorije u Berlinu, a dijagnostika ovog virusa uspostavljena je već početkom februara zahvaljujući, uz ostalo, dugogodišnjoj saradnji sa Institutom Pasteru u Parizu - rečeno je Faktoru u Kliničkom centru u Sarajevu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.