open-navfaktor-logo
search
Projekti
KCUS: Projekat Psihijatrijske klinike finansira Evropska komisija
Prema riječima prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS, ovo je samo jedan od projekata u kojem učestvuje KCUS
28.09.2018. u 15:36
get url
text

Odsjek za međunarodnu saradnju Evropske komisije održao je u Banjoj Luci skup na koji su pozvani  istraživači iz Bosne i Hercegovine sa ciljem edukacije za pisanje prijedloga projekata za prestižnu platformu finansiranja naučno-istraživačkih projekata Horizon 2020 Evropske komisije.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) objavio je da je projekt Psihijatrijske klinike prihvaćen za finansiranje u Horizon 2020 platformi. Doc. Dr. Alma Džubur Kulenović, direktorica neuropsihijatrijskih disciplina KCUS je kao glavni istraživač u pomenutom projektu IMPULSE, pozvana da u sklopu panela nazvanog "Horizon 2020 – priče o uspjehu u BiH" iznese iskustva i preporuke drugim istraživačima za uspješno apliciranje za fondove Evropske komisije.

IMPULSE je jedini naučno- istraživački projekt iz područja medicine u Federaciji BiH koji se finansira iz Horizon 2020 platforme. KCUS je ova sredstva iskoristio i za novo zapošljavanje saradnika u istraživanju, mladih uspješnih ljekara koji su dobili priliku da steknu iskustvo u vrhunski metodološki ustrojenom istraživanju koje pored centara u regiji uključuje i Queen Mary University of London.

S druge strane rezultati istraživanja pružit će KCUS mogućnost usvajanja novih usluga koje će poboljšati iskustvo kvalitete liječenja u ovoj ustanovi.

Prema riječima prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS, ovo je samo jedan od projekata u kojem učestvuje KCUS.

- Naši uposlenici se svakodnevno educiraju kako bi bolesnicima pružili što bolju zdravstvenu uslugu. Sretni smo što smo uz pomoć ovog projekta zaposlili mlade ljekare. U protekle dvije godine u KCUS smo zaposlili 66 ljekara specijalista, 51 ljekara na specijalizaciji i 52 medicinske sestre i tehničare. KCUS je najbolji primjer ustanove u državi koja je zaposlila veliki broj mladih stručnjaka čime dokazujemo da ima budućnosti u BiH, da se mladi mogu zapošljavati - rekla je prof. dr. Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.