open-navfaktor-logo
search
Rezultati testiranja
KCUS: Potvrđen koronavirus kod još dvoje pacijenata iz Zenice
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirani su uzorci još tri pacijenta iz Zenice. Potvrđeno je da su dvoje pozitivni na koronavirus. 
10.03.2020. u 19:09
get url
text

Ovu informaciju Faktoru je potvrdila večeras generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović. 

Pacijenti kojima je test na koronu pokazao pozitivan rezultat su kćerka i zet žene kojoj je još jučer potvrđeno da ima koronavirus. Njena prijateljica, koja je također testirana, negativna je.

Zaključno sa ovim pacijentima, u BiH je ukupno sedmero oboljelih. 

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je u vezi s pacijenticom iz Zenice, kojoj je sinoć potvrđen koronavirus, da se radi o osobi koja je rođena 1969. godine. Iz Italije, tačnije Lombardije, se vratila 5. marta.

 - Po povratku se prijavila nadležnoj ustanovi. Bila je u samoizolaciji. Sada je u izolatoriju u Kantonalnoj bolnici Zenica, nema temperaturu. Sa njom su došla još dva člana porodice, oni su u izolaciji. Trenutno je u izolaciji 248 osoba u FBiH - rekao je Mandić.

Premijer RS Radovan Višković kazao je danas nakon sastanka u Vladi RS koji je bio posvećen epidemiološkoj situaciji, da se u narednih 21 dan zatvaraju sve osnovne i srednje škole u entitetu Republika Srpska, počevši od sutra do 30. marta, a isto važi i za visokoškolske ustanove.

Osim pacijenata iz Zenice, dvoje je oboljelih u Banjoj Luci i dvoje u Čelincu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.