open-navfaktor-logo
search
Sonja Karadžić-Jovičević
Kćerka zločinca nezadovoljna: Služenje kazne u Britaniji je pokušaj ubistva Karadžića sa predumišljajem
Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka ratnog zločinca Radovana Karadžića, kazala je da odluka Međunarodnog mehanizma za krivične sudove da njen otac izdržava kaznu u zatvoru u Velikoj Britaniji "nije ništa drugo do pokušaj ubistva sa predumišljajem".
13.05.2021. u 19:09
get url
text

- Za nas je ova vijest apsolutna potvrda pripreme za ubistvo Radovana Karadžića sa predumišljajem. Poražavajuće je i za ljudska prava i za pravo uopšte kolika je želja jednog čovjeka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i višestruke životne opasnosti - rekla je Karadžić-Jovičević.

Ona je istakla da ima osnovu za razumnu sumnju da je odgovor jedne druge zemlje koja je pozitivno odgovorila da Karadžić izdržava kaznu kod njih sakriven i ignorisan da bi se "proguralo ovo praktično najgore rješenje".

VEZANI TEKST - Ratni zločinac Radovan Karadžić doživotnu kaznu služit će u Velikoj Britaniji

- S druge strane, potpuno je neshvatljivo da Vijeće sigurnosti kao osnivač Haškog tribunala dopušta da jedan čovjek krši pravilo koje je taj isti Vijeće sigurnosti uspostavio zahvaljujući Nelsonu Mendeli, a to je da svaki zatvorenik mora da služi kaznu što bliže porodici - kazala je Karadžić-Jovičević, te dodala dodala da je "ovo je prije svega dovođenje u višestruku i konstantnu opasnost po život samog Radovana Karadžića i to je urađeno namjerno".

Međunarodni mehanizam za krivične sudove odluku je donio 11. maja ove godine, a na osnovu Ugovora koji su UN i Vlade Velike Britanije potpisale s Haškim tribunalom 11. marta 2004. godine. Do transfera, kaznu će služiti u zatvorskim prostorijama MMKS-a.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je ranije da je prihvatilo da Karadžić bude prebačen u zatvor u Velikoj Britaniji.

Podsjetimo, Karadžić je 20. marta 2019. godine pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine.

Proglašen je krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.