Srijeda, 28.09.2022.
FOTO: Ajdin Cocalić

Kćerka Izeta Sarajlića čija bista danima stoji oštećena: Rekli su mi da se obratim Gradskoj upravi, ali ne očekujem reakciju

Već neko vrijeme oštećena je bista Izeta Kike Sarajlića, koja se nalazi u Malom parku ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Za sada nepoznati počinioci oskrnavili su spomenik posvećen najprevođenijem bh. pjesniku i tako već stoji danima, o čemu je za Faktor govorila njegova kćerka Tamara Sarajlić Slavnić, kustosica u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

- Njegovu bistu uradio je vajar Enes Sivac i sada nedostaje dio naočala sa jednog oka i to jako ružno izgleda. Rekli su mi da bi se trebala obratiti Upravi Grada Sarajeva, pošto je to njihovo djelo i njima pripada, s obzirom na to da su to finansirali i postavili dok je Alija Behmen bio gradonačelnik. Možda ću to i uraditi, ali ne očekujem nikakvu reakciju. Pisala sam im mnogo puta oko drugih, isto važnih stvari, pošto sam kustos u muzeju, i nikada nisam dobila nikakav odgovor – kaže Sarajlić Slavnić.

Ističe da je njen otac Izet Sarajlić zaboravljen u Sarajevu, a da ga još cijene u Italiji, gdje ima svoje trgove i ulice.

- Ovdje nikada nije dobio svoju ulicu. Ne očekujem nikakvu reakciju ovaj put jer dobijala sam jako mnogo obećanja i sve je na tome ostalo. Ovdje se čuvaju određeni ljudi koji odgovaraju vladajućoj eliti, a neko ko je proslavio Sarajevo i BiH u Evropi, takav njima apsolutno ništa ne znači. I ako iz inostranstva misle da ja ovdje imam neke povlastice, ne, nemam, meni je ovdje gore nego drugim ljudima. Meni je muž umro, ja sama sebe izdržavam, a institucija u kojoj radim znate u kakvom je položaju – više nemamo plaću nego što je imamo – napominje Sarajlić Slavnić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh