open-navfaktor-logo
search
Inspekcija
Kažnjene poznate banjalučke kafandžije: Nisu prijavljivali radnike i stvarni promet
Inspektori Porezne uprave RS-a od jučer sprovode akciju pojačane kontrole poreznih obveznika na 11 lokacija na području Banje Luke i Prijedora, sa akcentom na kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i kontrolu prijavljivanja radnika.
04.02.2021. u 12:20
get url
text

Prilikom provođenja kontrole evidentiranja ukupnog prometa putem fiskalne kase kod poreskih obveznika je vršen popis svih artikala, odnosno upoređivanje stvarnog stanja sa evidentiranim knjigovodstvenim stanjem.

U toku akcije kontrolisani su "Mala Stanica", "Mac Tire Pub", "Kod Brke", "Bizarre", "Jova Bar", "Kafe bar 5", "Bona Fides", "Milky Onassis", "Plan B", "Alegro" sa područja Banje Luke i "Voulez Vous" iz Prijedora.

Кod deset kontrolisanih obveznika su utvrđene nepravilnosti, za koje je izdato 13 prekršajnih naloga, na ukupan iznos kazne od 51.500 КM, a neki od kontrolisanih poreskih obveznika su kažnjeni po dva osnova. Prilikom kontrole prijavljivanja radnika kod tri porezna obveznika, i to "Mala Stanica", "Kafe bar 5" i "Bona Fides" zatečeni su neprijavljeni radnici te su izdati prekršajni nalozi u iznosu od po 3.000 КM za svakog od navedenih samostalnih preduzetnika.

Neevidentiranje ukupnog prometa putem fiskalne kase je utvrđeno kod devet poreskih obveznika, i to kod već pomenutih "Mala Stanica", "Kafe bar 5", "Bona Fides", te poreznih obveznika "Mac Tire Pub", "Kod Brke", "Bizarre" doo, "Jova Bar", "Plan B" i "Alegro".

- Za utvrđene prekršaje porezni obveznici su novčano kažnjeni s ukupno 42.000 KM, te im je izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana, a koja će se izvršiti ukoliko porezni obveznici u roku 72 sata od izricanja mjere zabrane ne dostave Poreznoj upravi RS-a dokaz o uplati novčane kazne - poručili su iz PURS-a.

Кod poreznog obveznika "Voulez Vous" Prijedor utvrđeno je da je obveznik onemogućio prijenos podataka iz fiskalne kase ka serveru Porezne uprave RS-a, te su sankcionisani novčanom kaznom.

- Ove posebne kontrole vrše se na osnovu prijava i informacija prikupljenih sa terena, podataka iz službenih evidencija koje vodi Porezna uprava RS-a, te sprovedenih analiza rizika, a prema kojima se došlo do određenih indicija da pojedini porezni obveznici u RS-u ne prijavljuju sav prihod Poreznoj upravi RS-a, te da ne prijavljuju radnike - istakli su u PURS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.