open-navfaktor-logo
search
Inspekcija na terenu
Kazne i do pet hiljada KM: Za rad na Dan državnosti BiH poslodavci u KS moraju povećati plaće
U skladu sa odredbama Zakona o radu, koji ne zabranjuje rad u vrijeme praznika već propisuje da radnik koji tog dana radi ima pravo na povećanu plaću za rad, sarajevski kantonalni inspektori rada će tokom predstojećeg državnog praznika - Dana državnosti BiH vršiti pojačane inspekcijske nadzore kod onih poslodavaca kojima će 25. novembar biti radni dan.
20.11.2020. u 19:39
get url
text

Planom nadzora tog dana obuhvaćene su trgovine, tržni centri,marketi i ugostitelji, uz podsjećanje da i ostali zaposlenici kojima poslodavac uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznika, naknadno mogu podnijeti zahtjev kod ovog organa za vršenje nadzora iz nadleženosti inspekcije rada.
 
- Podsjećamo da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije. Zakon o radu propisuje kazne u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću i za taj prekršaj novčane kazne iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica u pravnim licima – pojašnjavaju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.
 
Upravo navedene zakonske odredbe daju mogućnost inspektorima rada da kontrolišu njihovu primjenu, ali ne i da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika.

- Djelovanjem kantonalnih inspektora rada hiljadama uposlenika u Kantonu Sarajevo u proteklom periodu je omogućeno uvećanje plaće po osnovu prekovremenog rada i rada na dane vjerskog i državnog praznika – saopćili su iz Inspekcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.