Nevjerovatna priča

Kazimierz Albin: Umro posljednji preživjeli iz prvog konvoja za Auschwitz

Objavljeno: 23.07.2019. u 22:16

Albin je imao 17 godina kada je došao u Auschwitz gdje je dobio broj 118


Kazimierz Albin, posljednji preživjeli iz prvog konvoja poslanog u logor Auschwitz u junu 1940., umro je u Varšavi u dobi od 96 godina, saopćio je u utorak Međunarodni odbor za Auschwitz.

- Kasnije u životu Kazimierz Albin je smatrao da je njegova najvažnija dužnost i zadaća govoriti o Auschwitzu i njegovim ubijenim zatočenicima. Pisao je knjige, držao govore, putovao i razgovarao s mladim ljudima u mnogim zemljama - rekao je potpredsjednik odbora Christoph Heubner.

"Posebno mu je bilo važno da se njegov glas čuje u Njemačkoj", dodao je.

Albin je imao 17 godina kada je došao u Auschwitz gdje je dobio broj 118, saopćio je odbor. Od početka se usredotočio na to da ne "podlegne strahu i mržnji nego da olakša svoju i situaciju ostalih".

U februaru 1943. je zajedno s još jednim logorašem uspio pobjeći iz Auschwitza, javlja Hina.

U Krakovu se pridružio poljskom pokretu otpora i borio za oslobođenje svoje domovine i Auschwitza. Nakon bijega njegov brat, koji je ondje ostao, bio je mučen.

Izvor:   Faktor/Hina

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije