open-navfaktor-logo
search
Otvoren sajam
Kavazović: Halal industrija može biti snažan i pouzdan kanal za izvoz naših proizvoda
Halal industrija je danas jedna od najbrže rastućih industrija a za njene proizvode opredjeljuje se i sve veći broj nemuslimana, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je danas zvanično otvorio treći Međunarodni sajam halal industrije u Sarajevu.
18.05.2023. u 11:13
get url
text

Kavazović je govorio o značaju sajma, ne samo sa ekonomskog, već i sa vjerskog stanovišta.

- Sama riječ 'halal' sugerira dozvoljenost onoga što se poduzima: što se radi, proizvodi, zarađuje, konzumira..., odnosno legitimnost nečega takvog iz perspektive objavljene vjere. Prva asocijacija halala odnosi se na hranu, koja i jest njegova osnovna materija, no ova riječ obuhvata i mnogo toga drugoga – praktično sve sfere čovjekovih aktivnosti i djelovanja - rekao je Kavazović.

Istakao je da je u halalu čovjekova dobrobit i on ne bi trebao prelaziti njegove granice.

- Unutar halala mu je dato sasvim dovoljno prostora da udovolji svim svojim potrebama na ovom svijetu, uz osiguravanje sretnog života na drugom svijetu. Halal je, dakle, čovjekov emanet, za koji će odgovarati. Halal je vjerska obaveza sa stanovišta vjere, dok je sa pravnog stanovišta – pravo. Šta ovo znači? Znači da u nabavci sirovina za preradu, odnosu prema radnicima koji su uključeni u proizvodnju, prema distributerima i onima koji će se koristiti ili konzumirati proizvode – ničije pravo ne smije biti zakinuto. To, pored ostalog, znači i da onaj kome je proizvod namijenjen ne smije biti obmanut, niti prevaren. Njegovo je pravo da bude tačno i precizno informiran o sastavu i kvalitetu proizvoda - naglasio je Kavazović.

Podsjetio je da je 2006. osnovana Agencija za certificiranje halal kvalitete.

- Nama, dakle, nije cilj biznis, o biznisu neka vode računa oni koji posluju putem Agencije. Naš je cilj osigurati da principi rada i djelovanja budu ispoštovani, što činimo stalnim nadzorom i monitoringom svih poslovnih procesa, ali i edukacijom uposlenog osoblja o halalu. Islamska zajednica svojim autoritetom garantira da se ti principi poštuju i da od njih nema odstupanja - pojasnio je Kavazović.

Prema tome, kako je kazao, sve što nosi pečat Agencije za certificiranje halal kvalitete pouzdano je i u pogledu svog sastava, i u pogledu kvalitete, i vjernici muslimani, kao i drugi koji drže do toga, to mogu konzumirati bez imalo zadrške.

Istakao je da se zahvaljujući tome Agencija već snažno pozicionirala u regiji, ali i u svijetu te učestvuje u radu Instituta za standardizaciju i metrologiju islamskih zemalja, te drugih međunarodnih asocijacija.

- Posjeduje međunarodnu halal akreditaciju i prošla je proces registracije u brojnim islamskim zemljama, što otvara širok prostor djelovanja i saradnje s brojnim faktorima u svijetu koji se sve više suočava s nedostatkom zdrave i kvalitetne hrane, ali i s drugim problemima prouzrokovanim odstupanjem savremenog čovjeka od načela halala. Jedna od posljedica toga je svakako sve zagađeniji zrak, voda i tlo, što se negativno odražava na fizičko zdravlje čovjeka. Druga posljedica je sve zagađeniji duhovni ambijent koji se svakodnevno truje ogromnim količinama laži i prevara kojim se hrani ljudski duh. Halal kombinira i jednu i drugu čistotu i doprinosi i fizičkom i duhovnom zdravlju - rekao je Kavazović.

Prema njegovim riječima, možda je to i glavni razlog masovnog opredjeljenja muslimana u svijetu za onim što je halal.

- Halal industrija je danas jedna od najbrže rastućih industrija, a za njene proizvode opredjeljuje se i sve veći broj nemuslimana. Također, značajno se proširuju područja u kojima ona nalazi svoj interes i mogućnost ostvarenja zarade, te je sve prisutnija i u proizvodnji higijenskih artikala, kozmetici, turizmu itd. I pozitivno je odgovorila na zahtjeve konzumenata, koji se stalno povećavaju, poštujući principe halala. Stoga se nadam, zapravo čvrsto vjerujem, da će halal industrija u narednom periodu samo jačati i proširivati svoj utjecaj. U tome je velika šansa i za našu nacionalnu ekonomiju, jer bez jake ekonomije nema ni jakog naroda - naglasio je Kavazović.

Istakao je da neproizvoditi znači ovisiti o proizvodima drugih, što nama i našoj kulturi nije primjereno.

- Halal industrija može postati, i nadam se da hoće, snažan i pouzdan kanal za izvoz naših proizvoda. Stoga pozivam naše privrednike i poslovne subjekte da posvete potrebnu pažnju ovoj industriji, da investiraju, ulažu u proizvodnju i pridružuju joj se. Zajednički napori uvijek daju bolje rezultate - poručio je Kavazović.

Naglasio je da je Međunarodni sajam halal industrije odlična prilika i pruža velike mogućnosti za prezentaciju halal proizvoda, ali i za sklapanje trgovinskih aranžmana sa stranim privrednicima, investitorima i kompanijama.

U sklopu Međunarodnog sajma halal industrije danas će biti održani i paneli: "Perspektive rasta svjetske halal ekonomije, Konvencijski centar" i "Hala Friendly turističke destinacije (u saradnji s USAID Projektom razvoja održivog turizma u BiH, Konvencijski centar, kao i promocija knjige "Halal kvalitet i standardizacija".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.