open-navfaktor-logo
search
Opstanak države
Kavazović: Bošnjaka nema u centrima gdje se odlučuje, misle da još imaju neki kredit, moraju biti agilniji
- Smatram da ljude koji ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini treba izvesti pred sud.
18.11.2021. u 10:59
get url
text

Jer, nema ništa što bismo mogli žrtvovati kada je u pitanju mir. Mir moramo sačuvati i spasiti porad nas i naše djece, naših unuka i generacija koje dolaze, govori za intervju "Jedan" BHT-a prvi čovjek Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Ef. Kavazović kaže da je trenutna kriza u državi velika, te da retorika koju čujemo zabrinjava. To sve može, smatra reis Kavazović, ugroziti mir u Bosni i Hercegovini. 

Nakon što je učestvovao u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice o mogućnostima za rješavanje problema u BiH, Kavazović ističe da je tokom tih susreta rekao da vjerske zajednice nisu uključene u ove tenzije i nemaju odgovornost za politički ambijent u Bosni i Hercegovini. Ali je jasno rekao šta smatra glavnim problemom u BiH.

- Srž problema u BiH su aspiracije prema njenoj teritoriji. Secesija i vjerovatno priključenje nekoj drugoj zemlji. Kazao sam da se to mora zaustaviti. Svaki drugi razgovor u Bosni i Hercegovini je vođenje u krivom smjeru. Secesija se mora zaustaviti. Mora se sačuvati mir u Bosni i Hercegovini - rezolutan je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Vratiti se filozofiji komšiluka

Kavazović podsjeća da je Bosna i Hercegovina stoljećima opstajala na filozofiji komšiluka i misli da bi se toj filozofiji trebalo vratiti. Upozorava kako se ne bi smjelo skliznuti u fašističku ideologiju koja je jedno vrijeme, u nekim društvima oko nas, pa i ovdje bila preferirana, a to je filozofija istrage poturica. 

- Komšiluk je ono oko čega trebamo da se savijemo, trebamo biti upućeni jedni prema drugima, pomoći jedni drugima, razumjeti jedni druge. Mi smo svi ovdje slavenski narod. Naše tradicije su vrlo bliske, jezici su nam isti. Ne postoji nijedan razlog zbog čega bismo mi pretvorili ovaj blagodat mira u pakao rata - govori Kavazović. 

Muslimani su gdje jesu i svojom krivicom, jer ne razumiju kontekst....

Međutim, kako kaže reis Kavazović, postoji i krivica kod muslimana zbog situacije u BiH. Apatija koja je zavladala među njima i razmišljanje kako imaju neki kredit iz prošlih vremena spriječio ih je da češće budu u centrima u kojima se donose odluke i gdje se svi drugi utrkuju da se njihov glas čuje. 

- Bošnjaci smatraju da još uvijek imaju neki kredit iz nekog vremena i smatraju da je to sasvim dovoljno da se prepoznaju problemi u Bosni i Hercegovini. Moraju Bošnjaci, dakle, biti agilniji, moraju govoriti o stvarnim problemima u Bosni i Hercegovini, moraju razgovarati sa ljudima koji su im partneri, moraju tražiti rješenja za Bosnu i Hercegovinu. Ne postoji nigdje u svijetu nijedna država koja je Bogom dana za svagda, a da ne postoje razgovori s vremena na vrijeme da se društveni ugovor obnovi.

Potrebno ga je stalno obnavljati. Zbog toga i u Bosni i Hercegovini je potrebno da iz dekade u dekadu dolazimo do tog obnovljenog društvenog ugovora. Moramo vidjeti svoje interese, ali i slušati interese drugih kako bi taj društveni interes ojačali kada je u pitanju Bosna i Hercegovina - kaže on. 

Vakcinom treba zaštititi svoj i život ljudi oko nas

Kavazović je, kako kaže, razočaran kako se građani ponašaju u vremenu pandemije koronavirusa, te niskim stepenom vakcinacije. Smatra da naučna dostignuća treba pratiti i primjenjivati, a one koji to ne čine smatra neodgovornim.

- Ja mislim da su to vrlo neodgovorni ljudi. Nauka nam ipak govori, a naša je dužnost da je poslušamo. Zbog čega će nam uopće nauka, čemu nam koristi, ako je nećemo slušati. Da, mi trebamo vakcine upotrijebiti, vakcinisati se i zaštititi vlastiti život i živote oko nas. Mogu kazati da sam pomalo i razočaran u nas same kako se ponašamo i u jednoj i u drugoj prilici - naveo je.

Intervju "Jedan" je na programu BHT1 večeras od 20 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.