Do poplava je došlo kada su nabujale rijeke probile svoja korita nakon obilnih kiša u protekla dva dana.

- U nekim područjima nismo vidjeli ovoliko kiše u sto godina - rekao je u razgovoru za CNN Andreas Friedrich, glasnogovornik njemačke meteorološke službe. Dodao je da je u nekim područjima palo dvostruko više oborina od prosjeka, što je uzrokovalo poplave i rušenje mnogih kuća. Najjače su pogođene savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija i Falačko Porajnje.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, najvećoj njemačkoj pokrajini, pronađeno je najmanje 30 mrtvih, a u Falačko Porajnju najmanje 19. Očekuje se da će te brojke i dalje rasti. Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, jednog od najpogođenijih dijelova, rekao je da je puno ljudi još u opasnosti.

Vanredno stanje

Ekstremne količine kiše zabilježene su u srijedu i jučer ujutro u većem dijelu zapadne Njemačke i Beneluksa. Neki dijelovi tih pokrajina zabilježili su između 100 i 150 milimetara kiše u jednom danu, što bi otprilike bilo jednako tome da kiša pada mjesec dana. Köln je zabilježio 154 milimetara kiše u samo 24 sata zaključno, što je gotovo duplo više od mjesečnog prosjeka za 87 milimetara u julu. Lokalni pljuskovi stvorili su ekstremne poplave. U regiji Reifferscheid je za samo devet sati palo nevjerovatnih 207 milimetara kiše, prema Europskoj bazi podataka o snažnim vremenskim prilikama.

Škole na zapadu su zatvorene, a saobraćajnice blokirane. Vanredno stanje proglašeno je u okrugu Schuld bei Adenau, u planinskoj regiji Eifel na granici s Belgijom i Luksemburgom. Oko 500 vojnika raspoređeno je kako bi pomoglo područjima gdje je stanje najteže, objavilo je ministarstvo odbrane. Vojska je tenkovima čistila ceste od odrona i srušenih stabala, a helikopteri su evakuirali ljude koji su ostali zarobljeni na krovovima potopljenih kuća.

U gradu Schuld na istoku zemlje kuće su pretvorene u hrpe krhotina i polomljenih greda, a ceste su bile blokirane olupinama i srušenim drvećem, javlja Reuters.

- Šta sam doživio? Bilo je katastrofalno - rekao je Edgar Gillessen, 65-godišnji penzioner čiji je dom oštećen.

- Sve te ljude koji ovdje žive, sve ih znam... Žao mi ih je, izgubili su sve. Prijatelj je tamo imao radionicu, ništa nije ostalo. Pekara, mesnica, sve je to nestalo... Zastrašujuće je. Nezamislivo - dodao je utučeni penzioner.

Kancelarka Angela Merkel, koja je u posjeti SAD-u, s ministrima koordinira pomoć savezne vlade.

- Ovdje u Washingtonu moje su misli s narodom u domovini. Ne znamo još tačan broj stradalih, ali bit će ih puno. Neki su u podrumima kuća, neke vatrogasci pokušavaju izbaviti - rekla je Merkel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je da je Evropska unija spremna pomoći.

- Moje misli su s porodicama žrtava razornih poplava u Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu i Nizozemskoj i s onima koji su izgubili svoje domove - napisala je na Twitteru bivša njemačka ministrica odbrane. Britanski premijer Boris Johnson također je ponudio pomoć u akcijama spašavanja nazvavši poplave razarajućima. Brojni dijelovi zapadnog dijela Njemačke su nakon žestokog nevremena i obilnih padalina još uvijek odsječeni od ostatka svijeta.

- Ovakvu katastrofu još nismo doživjeli - rekla je Malu Dreyer, premijerka pokrajine Falačko Porajnje nakon vanredne sjednice vlade u Mainzu. Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije i mogući nasljednik Angele Merkel na kancelarskoj funkciji rekao je prilikom obilaska područja pogođenih poplavama kako je potrebno ubrzati mjere za zaštitu klime. Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer je također klimatske promjene naveo kao uzročnika sve češćih nevremena u Njemačkoj.

- Ove ekstremne situacije s vremenom su posljedica klimatskih promjena - rekao je političar Kršćansko-socijalne unije (CSU). On je naglasio da se Njemačka mora bolje pripremiti na katastrofe ovakvih razmjera.

- Mi se moramo bolje pripremiti, a to vrijedi i za poplave - kazao je Seehofer i dodao kako trenutno preko 2.000 pripadnika civilne zaštite pomaže u otklanjanju šteta koje su nanijele rijeke koje su se izlile iz korita.

Tlo zasićeno vodom

Jučer su spasilačke službe koje su došle pomoći pronašle četiri žrtve poplava u okolici grada Verviersa na istoku Belgije, a još dvije osobe pronađene su u dva druga mjesta.

Najteže je pogođena frankofona regija Valonija na jugu i istoku Belgije te dijelovi Flandrije. U Liegeu koji leži na rijeci Meuse očekuje se daljnji rast vodostaja do metar i pol. Stoga gradske vlasti pozivaju sve koji su tamo poslom ili iz drugih razloga da napuste grad, a stanovnicima da se popnu na više spratove. Policija je jučer poslijepodne pozvala stanovnike da napuste centar Liegea. Prema belgijskim medijima, toliki vodostaj rijeke Meuse nije zabilježen od 1926. godine. Situacija je kritična u cijeloj Valoniji, naročito u gradovima koji leže na rijeci Meuse i njenim pritokama. Francuska je u Belgiju poslala 40 spasilaca i helikopter. Pomoć su ponudile i Italija te Austrija.

Na sjeveroistoku Francuske također pada obilna kiša, a nekim dijelovima proglašena je uzbuna od poplave. Tlo je već zasićeno vodom, a mogući su odroni. Vlasti u gradu Valkenburgu na jugu Nizozemske, u blizini njemačke i belgijske granice, sinoć su naredile evakuaciju doma za starije nakon što je poplava glavnu ulicu pretvorila u rijeku.

Nizozemska vlada poslala je u srijedu oko 70 vojnika u južnu provinciju Limburg kako bi pomogli kod evakuacija i punjenja vreća s pijeskom. Nema informacija o povredama povezanima s poplavama u Nizozemskoj. U Švicarskoj su pak obilne kiše zasitile tlo i uzrokovale odrone i aktivaciju klizišta. Vlasti u Ženevi preporučuju građanima da izbjegavaju područja uz rijeke, a zabrinjava ih i rastuća razina Ženevskog jezera. Željeznički saobraćaj poremećen je u nekoliko dijelova zemlje.