Tokom obilježavanje velike jevrejske svetkovine na sjeveru Izraela, usljed izbijanja masovne panike, poginulo je više desetina vjernika. Spasilačke službe i bolnice izvještavaju o najmanje 44 smrtna slučaja. Više od 100 ljudi je povrijeđeno, od kojih su mnogi zadobili povrede opasne po život.

U saopćenju humanitarne organizacije Magen David Adom (MDA) u ranim jutarnjim satima je ova nesreća nazvana "nevjerovatnom katastrofom". Glasnogovornik Službe hitne pomoći Zaka je rekao:

- U Hitnoj pomoći sam više od 20 godina i nikada nisam vidio nešto slično.

Oglasio se i izraelski predsjednik Reuven Rivlin, rekavši da prati medijske izvještaje iz Merona i moli se za ozdravljenje povrijeđenih. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je također izrazio zaprepaštenje zbog ove tragedije.

Na videozapisima objavljenim na društvenim mrežama mogu se vidjeti prizori prije katastrofe na kojima gusto zbijeni vjernici opušteno pjevaju, plešu i skaču. Policijske službe su saopćile da je do izbijanja masovne panike došlo nakon što su se neki vjernici okliznuli i pali niz stepenice, a potom su i oni koji su se nalazili iza njih također pali.

Iako su tamošnje vlasti ograničile broj učesnika na 10.000 hodočasnika, prema riječima organizatora, najmanje 30.000 vjernika iz cijelog Izraela doputovalo je u Meron.

Lag BaOmer je svetkovina kojom se, između ostalog, obilježava jevrejski ustanak protiv rimskih okupatora koji je trajao od 132. do 135. godine. Na planini Meron sahranjen je rabin Šimon Bar Johai, koji je učestvovao u ustanku, a njegov grob je mjesto hodočašća vjernika.