open-navfaktor-logo
search
Posljedice zemljotresa
Katastrofa u Indoneziji, masovna grobnica duga 100 metara
Samo ispod ostataka hotela u Paluu, nalazi se 60 osoba
01.10.2018. u 22:42
get url
text
Zemljotres u Indoneziji

Dok se spasioci na indonežanskom otoku Sulawesi bore protiv vremena da spase one koji su i dalje zatočeni pod ruševinama, volonteri pripremaju masovne grobnice u koje će pokopati preko 1.300 žrtava zemljotresa koji je u petak izazvao cunami.

Četiri dana nakon nesreće, neki dijelovi otoka i dalje su u komunikacijskoj izolaciji, lijekova je sve manje, a spasiocima pokušaje da spase preživjele oteževa nedostatak teških mašina, pa indonežanske vlasti, u nemogućnosti da se sami nose sa razmjerama nesreće, pozivaju u pomoć međunarodnu zajednicu, javlja Al Jazeera Balkans.

- Prošle noći, predsjednik Indonezije Joko Widodo naložio nam je da primimo međunarodnu pomoć za hitne slučajeve - objavio je visoki zvaničnik Vlade Tom Lembong.

Zvaničnici se pripremaju na najgore, u strahu da će se brojka poginulih u narednim danima dodatno povećati. U Poboyi, na brdima iznad devastiranog primomrskog grada Palua, dobrovoljci su iskopali 100 metara dugačku grobnicu, sa instrukcijom da je pripreme za 1.300 žrtava.

Scene iz Balaroe su zastrašujuće – porušeno drveće, gomile betona i polomljenog metala i ljudi koji se pitaju kako će doći do onih koji su još uvijek živi pod ruševinama. Samo ispod ostataka hotela u Paluu, nalazi se 60 osoba.

Preživjeli u očaju pljačkaju prodavnice, tražeći hranu, vodu i gorivo, dok policija posmatra, ne želeći intervenisati. Mnogi preživjeli voljene traže u mrtvačnicama na otvorenom, gdje dovezena tijela čekaju na preuzimanje ili identifikaciju.

- Humanitarne agencije muče se da prebace ljude u ugrožene zone. Aerodrom je zatvoren, ceste zatrpane, a struje gotovo nigdje nema - priča Yenni Suryani iz Katoličke humanitarne organizacije.

Dok državne kompanije i agencije zračnim putem prebacuju 4.000 litara goriva i stotine tona riže, ministar finansija Sri Mulyani Idrawati izjavio je da je Vlada odobrila 560 miliona rupija (oko 37,58 miliona dolara) za ublažavanje posljedica nesreće.

Susjedne države, Australija, Tajland i Kina, ponudile su Indoneziji pomoć, dok je Evropska unija najavila 1,5 miliona eura hitne pomoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.