open-navfaktor-logo
search
Konferencija UN-a
Katarski emir kritizirao probleme u dostavljanju pomoći žrtvama zemljotresa u Siriji
Katarski emir rekao je u nedjelju da je zbunjen kašnjenjem u isporuci pomoći žrtvama prošlomjesečnog zemljotresa u Siriji, dodajući da je pogrešno zloupotrijebiti humanitarnu pomoć u političke svrhe, u očitom udaru na sirijsku vladu.
05.03.2023. u 09:45
get url
text
Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani

Katar je bio među nekoliko regionalnih država koje su podržale pobunjenike u građanskom ratu u Siriji, a ranije je zauzeo stav protiv nastojanja nekih zemalja da normaliziraju veze s Damaskom.

Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, govoreći na otvaranju konferencije Ujedinjenih nacija o najmanje razvijenim zemljama, naglasio je potrebu pomoći Sirijcima "bez oklijevanja" i podržao napore Turske da se oporavi od razornog zemljotresa.

Broj poginulih u Turskoj popeo se na više od 45.000, čime je ukupan broj, uključujući Siriju, dostigao oko 51.000. U Siriji, sjeverozapadna regija koju kontroliraju pobunjenici u ratu s predsjednikom Basharom al-Assadom bila je najteže pogođena.

- Dok se čudim kašnjenju u dolasku pomoći Siriji, naglašavam da je iskorištavanje ljudske tragedije u političke svrhe neprihvatljivo - rekao je Sheikh Tamim.

Ujedinjeni narodi pozvali su sve strane da odobre pristup Siriji, zemlji koja je već razorena u godinama građanskog rata, kako bi se povećala isporuka pomoći.

Humanitarne organizacije žale se na ograničenja vlade u Damasku za koje kažu da politiziraju distribuciju pomoći. Druge humanitarne agencije kažu da su tvrdokorni pobunjenici blokirali dostavu pomoći iz dijelova Sirije pod kontrolom vlade, dodatno komplicirajući napore.

Katar je pružao pomoć Sirijcima preko Turske, dok su druge zaljevske države poput Ujedinjenih Arapskih Emirata direktno dopremale humanitarnu pomoć.

Doha je, kao i Washington, izrazila protivljenje bilo kakvim potezima prema obnovi ili normalizaciji veza s Assadom, navodeći brutalnost njegove vlade tokom sukoba, piše Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.