open-navfaktor-logo
search
Spremni posredovati
Katar pozvao međunarodne aktere da razmotre bezuvjetnu podršku Izraelu
Katar je spreman igrati ulogu posrednika između regionalnih sila kako bi se postigli mir i stabilnost, izjavila je Lolwah Al-Khater, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Katara.
01.06.2021. u 12:57
get url
text

- Katar je otvoren za medijaciju, ukoliko se ukaže potreba, iz uvjerenja u sam značaj napora na posredovanju s ciljem postizanja mira i globalne stabilnosti - rekla je Al-Khater u intervjuu za rusku novinsku agenciju “Sputnik“.

Al-Khater je govorila o mogućnosti da zvanična Doha posreduje između palestinskog pokreta otpora Hamas i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Što se tiče mogućnosti posredovanja između regionalnih rivala Irana i Saudijske Arabije, Al-Khater je rekla da to pitanje "još nije pokrenuto".

Dodala je da Katar pozdravlja i takvu mogućnost, ističući važnost dijaloga s Iranom za "miran suživot u regiji“.

Također je naglasila da i dalje važi poziv koji je Katar uputio egipatskom predsjedniku Abdelu Fattahu Al-Sisiju da posjeti Dohu, dodajući da će tačan datum biti utvrđen u saradnji s egipatskom stranom.

Na pitanje o tursko-egipatskim odnosima, Al-Khater je kazala da Katar pozdravlja svaki iskren i konstruktivan dijalog kao djelotvoran u rješavanju svih otvorenih pitanja.

Također je pozvala međunarodne aktere da razmotre svoju "bezuvjetnu podršku" Izraelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.