Raspoređivanje vojnih obveznika, od kojih neki obično odlažu vojnu službu jer se njihov rad smatra od vitalne važnosti, upozorava na logistički izazov s kojim se suočava mala zaljevska arapska država koja je domaćin jednog od najvećih svjetskih sportskih događaja uopće. 

Vojni obveznici će se obučavati da upravljaju sigurnosnim aspektima u redovima ispred stadiona, da pretresaju navijače i otkrivaju krijumčarenu robu poput alkohola, droge ili oružja skrivenog u kosi, odjeći, ili podstavama jakni, navodi se u materijalima za obuku koje je pregledao Reuters.

Katar ima 2,8 miliona stanovnika, od kojih je jedva 380.000 državljana Katara, i očekuje neviđeni priliv od 1,2 miliona posjetitelja na turniru. Već ima sporazum s Turskom koja će osigurati 3.000 policajaca za nerede i potencijalne nasilne situacije.

Početkom septembra civilima je naređeno da se jave na dužnost prije svitanja u nacionalni vojni kamp sjeverno od katarskog glavnog grada Dohe, prema dokumentima u koje je Reuters imao uvid, i to manje od tri mjeseca prije početka 29-dnevnog turnira.

Civilima je rečeno da su pozvani da pomognu na Svjetskom prvenstvu i da je njihova "patriotska dužnost" da to urade, rekao je izvor.

- Većina ljudi je tamo jer moraju biti, a ne žele da upadnu u nevolje - rekao je izvor.

Neki dobrovoljci takođe treniraju zajedno sa regrutovanim snagama, prema izvoru, koji ima direktna saznanja o planu i obuci.

Upitan za komentar, zvaničnik katarske vlade je u saopćenju rekao da će se katarski program nacionalne službe nastaviti tokom Svjetskog prvenstva.

Od 2014. godine, katarski muškarci u dobi između 18 i 35 godina obavezni su ići na vojnu obuku koja traje najmanje četiri mjeseca kao dio obavezne državne službe koju je uveo emir, šeik Tamim bin Hamad al-Thani. Izbjegavanje vojne službe dužnosti se kažnjava sa do godinu dana zatvora i novčanom kaznom od 50.000 katarskih rijala (13.700 dolara).