open-navfaktor-logo
search
Sve ste mogli vi...
Kasno Nikšić u Srebrenicu stiže: Zakon o prebivalištu "dokrajčio" je povratnike, SDP bi da se sada vadi
Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu bit će u formi nacrta uskoro predložen na usvajanje u Kantonu Sarajevo.
24.02.2021. u 20:43
get url
text

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić istakao je da se nada uspjehu ovog projekta koji podržava "Četvorka", a službeni predlagač mu je Klub zastupnika SDP-a u kantonalnoj skupštini. Nikšić je rekao da će zakon biti predložen i još nekim kantonima gdje "Četvorka" participira u skupštinama, u dogledno vrijeme i na federalnom nivou.

VEZANI TEKST- SDP predstavio nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenici

Nacrt zakona, koji između ostalog čuva i sjećanje na žrtve genocida, sadrži sistemska rješenja za egzistencijalne probleme povratnika i članova porodica žrtava, problema na koje su ukazivali i učesnici nedavnog sastanka održanog u Srebrenici.

- Sretan sam što je unutar "Četvorke" jednodušno opredjeljenje za sistemsko uređenje ovih pitanja, a nadamo se podršci i na kantonalnom i federalnom nivou - riječi su predsjednika SDP-a.

Nakon svega doživljenog i proživljenog u ovoj zemlji, svih mogućih i nemogućih prevara prema povratnicima u RS-u, a posebno u Srebrenici, nemoguće je ne zapitati se šta je istinski i iskreni cilj, a šta je zapravo skriveni motiv, da se nakon 25 godina predlaže ovaj zakon. 

Ideja o donošenju zakona o Srebrenici koju su pokrenuli lideri "Četvorke" u Kantonu Sarajevo i šire dodatno otvara mnoga pitanja i traži odgovore.

Prvo i osnovno je zašto oni koji danas nude rješenje nisu ponudili isto ovo dok su bili i ranije na vlasti u sarajevskom kantonu u vrijeme kada je premijer bio SDP-ov Fikret Musić i Federalnoj vladi kada ju je vodio Nermin Nikšić? Ili pak, Vlada Kantona Sarajevo kad ju je vodio tadašnji SDA-ovac današnji NiP-ovac Elmedin Konaković, ili pak Vlada Edina Forte u prvom poluvremenu mandata 2018-2019. Izdvajanja iz kantonalnog budžeta za primjerice pomoć internatu u Srebrenici i slično, samo su "sadaka" jer pitanje Srebrenice i opstanak Bošnjaka u gradu u kojem je počinjen genocid mora biti pitanje od državnog interesa. 

Zašto su SDP-ovi državni zastupnici glasali za izmjenu Zakona o prebivalištu koji je dokrajčio Srebrenicu, ali i druga mjesta gdje su Bošnjaci bili kakav-takav politički faktor? Zašto su se SDP-ovi kadrovi u Srebrenici bavili izbornim prevarama, što je ako se utvrdi odgovrnost Bege Bektića i ostalih krivično djelo, a s moralne strane počinili "grijeh" radeći u korist negatora genocida Mladena Grujičića? 

Zakon o prebivalištu nanio je štetu koju ne mogu nadoknaditi nikakvi milioni niti milijarde jer se radi o fundamentalnom statusnom pravu protjeranih ljudi. Zbog tog glasanja, danas ljudi ne samo da nisu u situaciji glasati, oni nisu u situaciji ostvariti pravo na obnovi imovine. Primjera radi, da bi se povratnik prijavio da obnovi kuću treba imati ličnu kartu u RS-u, a da bi imali ličnu kartu u RS-u treba imati kuću. To je ta kvaka o kojoj je malo ko razmišljao kada su dizali ruke za sporni zakon. 

Posljedice Zakona o prebivalištu BiH bile su vidljive već 2016. godine, kada su Bošnjaci izgubili načelničku poziciju u Srebrenici i kada je pobijedio negator genocida Mladen Grujičić, a potpuni obim posljedica tog zakonskog rješenja ogleda se u broju glasova koje su probosanske stranke dobile u entitetu RS na Općim izborima 2018. i Lokalnim izborima 2020. godine, zbog čega su postale gotovo zanemariv politički faktor i zbog čega je učvršćena dominacija stranaka sa sjedištem u entitetu RS, prije svih SNSD-a.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, u januaru ove godine, uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti/usklađenosti pojedinih odredbi Zakona o prebivalištu i boravištu BiH, koji je donesen 2015. godine. 

- U takvom ambijentu, u kojem nečiji imovinski status predstavlja temelj za davanje prava na prebivalište, izrazito je diskriminatoran i stvara mogućnosti da gubitkom prebivališta veliki broj građana BiH ostane bez drugih prava koja proizlaze iz prijave prebivališta, kao što je pravo na rad, obrazovanje, zdravstveno i socijalno osiguranje i niz drugih prava - poručio je Komšić. 

Federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica Edin Ramić podsjetio je "Četvorku" na dijelove dokumenta "Povratak 2030" koji je izradilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica još 2016. godine.

- Vidim da je pošta prilično kasnila pa se jučer i danas pokazuje neka vrsta brige od strane "Četvorke" za poboljšanje položaja povratnika u Srebrenici, dok na poziv za zajedničko djelovanje nije bilo odgovora posljednjih nekoliko godina. Neke naše ideje su prepisane, ali to je uredu, ipak smo original. Nadam se da ćemo narednih dana raditi zajedno ono sto smo ih zamolili da radimo još 2016. godine - poručio je Ramić. 

Ako je želja da se preko aktuelne političke situacije iskoristi pogodan momenat i usvoji zakon, te odredi budžet koji će "Četvorka", a posebno SDP usmjeriti na jačanje svoje infrastruktura u RS-u pred Opće izbore 2022. bilo bi to pošteno kazati. Preživjele žrtve genocida imaju pravo na istinu. A Srebreničani odlično znaju ko je i do sada vodio ili nije brigu o njima. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.