open-navfaktor-logo
search
Nacionalni spomenik
Kasarna Jajce i dalje bdije nad gradom, čekajući obnovu
Snježni plašt ovih je dana dao posebnu patinu jednoj od najljepših građevina koja je nekada dominantno stražarila nad Sarajevom, nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine Kasarni Jajce, od čije grandioznosti su danas ostale najvećim dijelom samo ruševine.
30.01.2021. u 11:58
get url
text

Procijenjeno oštećenje objekta iznosi od 80 do 85 posto. Kasarna, čija je gradnja u današnjem obliku završena 1914. godine, predstavlja najsloženiji vojni objekt u BiH iz austrougarskog perioda, za čiju je gradnju i razvoj usko vezana historija grada Sarajeva.

Od 2002. godine objekat se ne koristi. Pretrpio je teža fizička oštećenja izazvana ratnim dejstvima. Nekorištenje i neodržavanje objekta dovelo je do težih oblika degradacije. Najveća oštećenja vidljiva su na njegovoj istočnoj strani, koja je bila direktno izložena udarima artiljerije.

Zidovi i stropovi su do 2004. godine bili u velikoj mjeri očuvani, ali su u proteklim godinama uslijed prodora vlage dodatno počeli propadati.

{$galerijaFotografija}

U unutrašnjosti objekta sve pozicije zanatskih i završnih radova su neupotrebljive. Stropovi iznad prizemlja su urušeni manjim dijelom, a iznad prvog i drugog sprata su u najvećoj mjeri propali.

Kasarna je kroz historiju bila dom brojnim vojskama, od Austro-Ugarske, Jugoslovenske narodne armije, pa sve do Armije Republike BiH i Oružanih snaga BiH.

Pravo na korištenje kasarne dobio je Grad Sarajevo, u čijoj organizaciji je završeno čišćenje kompleksa kasarne, uklonjeno samoniklo rastinje, posječena stabla unutar kompleksa i na obodu parcele te odvezena velika količina smeća iz objekta.

Ta monumentalna građevina također je osvijetljena te se noću vidi iz svih dijelova grada.

Do danas još nije poznato da li će se ići u njenu rekonstrukciju, kao ni buduća namjena objekta.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je još 2009. godine Kasarnu Jajce nacionalnim spomenikom.

Kompleks vojnih objekata Kasarne Jajce, građenih etapno od austrougarskog perioda pa do 1948. godine, nalazi se u okviru starogradskog naselja Vratnik, na platou južnog dijela ostataka zidina srednjovjekovnog starog grada.

Taj vojni kompleks svjedoči o kontinuitetu građenja fortifikacijskih objekata na tom strateškom području od srednjovjekovnog perioda, pa sve do druge polovine 20. vijeka, kada su na bliskom području izgrađene kasarne koje su služile tadašnjoj JNA.

Historijska građevina je današnje ime "Jajce kasarna" dobila 1915. godine po gradu Jajcu iz koga se te godine u ovu kasarnu preselila vojna bolnica. Ukupna površina objekata zajedno sa pripadajućim vanjskim površinama i sporednim objektima iznosi 8.812 metara kvadratnih.

Kasarna Jajce
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.