Grad Sarajevo je u Vijećnici organizovao javno praćenje izricanja presude Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Ratku Mladiću.

- Okupili smo se da iskažemo pijetet prema žrtvama. Trebamo ukazati na važnost presuda međunarodnih sudova i činjenica koje su utvrđene - rekla je Karić, navodeći da su se okupili upravo u Vijećnici koja je simbol nesalomljivog duha Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Karić je citirala Madeline Albright koja je po osnivanju Haškog tribunala rekla da će to biti sud bez pobjednika, i da će jedini pobjednik biti istina.

Podsjetila je na važnost rada Tribunala i Mehanizma, te navela da je Grad Sarajevo imao pravo i obavezu da pokrene inicijativu da rad Tribunala, transkripti i ostala građa budu dostupni javnosti.

- Sudske odluke se ne prejudiciraju. Sačekat ćemo dispozitiv presude. Možda je najbolji način – molitvom za pravdu i mir, čije vrijednosti najbolje opisuju riječi prvog predsjednika Tribunala – pravda je neophodan dio uspostavljanja nacionalnog pomirenja - podvukla je Karić.

Drugostepenu i konačnu presudu će, kako je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) najavljeno, izreći sudije Žalbenog vijeća - Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.