open-navfaktor-logo
search
Gradonačelnica Sarajeva
Karić potvrdila pisanje Faktora: Spomenik Tvrtku I bi mogao završiti na trotoaru kod SCC-a
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić održala je danas novogodišnju konferenciju za medije gdje je govorila o ovogodišnjim rezultatima Gradske uprave Grada Sarajeva, kao i o planovima za narednu godinu.
27.12.2022. u 14:22
get url
text

Temelj optimizma, kaže Karić, leži u znatno uvećanom budžetu Grada Sarajevaza 2023.godinu u iznosu od 22.258.353 KM, koji će biti sutra na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

- Prije svega Grad Sarajevo, prvi put nakon rata, ima svoju uknjiženu imovinu i to zgradu DPO-a na Skenderiji. Izrada Glavnog projekta rekonstrukcije i adaptacije objekta očekuje se u prvom kvartalu sljedeće godine. U ovoj godini pokrenuli smo i realizovali niz gradskih infrastrukturnih projekata koji se odnose na uređenje grada, a i za koje smo dobili podršku Gradskog vijeća.   

Karić je govorila i o spomeniku Tvrtka I Kotromanića, čija je izrada u završnoj fazi, te se traži adekvatna lokacija za njegovo postavljanje.

Nova predložena lokacija je trotoar u sarajevskom naselju Marijin Dvor, odnosno poznatije kao "ostrvo" prekoputa Sarajevo City Centra, objavio je Faktor ranije, a Karić potvrdila.

- Sutra na sjednici Gradskog vijeća bit će tačka podizanja spomen-ploče Ivici Osimu na ulaznoj kapiji stadiona Grbavica. Također, sutra ćemo razmatrati i izgradnju spomenika simbolima Sarajeva - Kemalu Montenu, Esadu Arnautaliću, Dariju Džamonji, Denisu Mrnjavcu, Ženi Sarajeva, te spomen-ploča Aidi Buturović (koja je u noći spašavajući knjige od požara u Vijećnici, na putu kući poginula od gelera granate) i pripadnicima MUP-a i Vojne policije Armije BiH - kazala je Karić.

Kada je u pitanju astronomski opservatorij, trenutno se radi na rješavanju imovinsko-pravnih pitanja jer se opservatorij sastoji od dva objekta i zemljišta sa pristupnim putem, a čiji su vlasnici tri različita objekta.

VEZANI TEKST - Hoće li Tvrtko I završiti na trotoaru na Marijinom Dvoru?

Pohvalila se gradonačelnica i na međunarodnoj saradnji sa drugim gradovima.

- Zahvaljujući intenzivnoj međunarodnoj saradnji koju smo vodili tokom ove godine, s velikim zadovoljstvom mogu reći da je danas Grad Sarajevo ne samo poželjan, već i ravnopravan partner i sagovornik prilikom susreta s gradonačelnicima gradova Evrope i svijeta, ambasadorima, premijerima, državnicima. Podigli smo njegov ugled, osnažili veze, te svakodnevno dobijamo zahtjeve za bratimljenjem i partnerstvom, a time i konkretne projekte. Privredna saradnja i otvaranje tržišta velikih gradova za naše privrednike, saradnja u kulturi, turizmu, samo su neki od vidova saradnje koje realizujemo. Ostvareni su bilateralni odnosi s gradovima: New Yorka, Pariza, Barcelone, Jerusalema, Brisela, Istanbula, Izmira, Beča, Rima, Kijeva, Sofije, Atine, Amsterdama, Berna, Prata, Šanliurfe, Sabadella, Trenta, Arezza, Skoplja, Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule, Vukovara, Koprivnice, Novog Pazara - istakla je gradonačelnica Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.