Nastavljaju pristizati reakcije na skandalozne izjave Milorada Dodika, koji je u jednom intervjuu poručio kako "Sarajevo tokom rata nije bilo pod opsadom vojske RS-a, već da je bio etnički podijeljen grad". Na to je reagovala i gradonačelnica Sarajeva.

- Na Dodikove izjave o opsadi Sarajeva, koje ponavlja svaki put kad mu zafali pažnje poručiću isto što i Lidiji Bradari: Sarajevo više ništa, nikome ne treba dokazivati! Ostavite na miru Grad i građane multikulturalnog, evropskog, olimpijskog Sarajeva, poštedite nas svoje mržnje, laži, i korištenja nacionalizma za ostvarivanje lične koristi - piše u poruci Karić koju je objavila na društvenim mrežama.

Opsada Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, u historiji će ostati zapamćena kao najduža opsada jednog glavnog grada, trajala je 1.425 dana. Za to vrijeme, oko 350.000 stanovnika bilo je izloženo svakodnevnoj vatri pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija, a kasnije pripadnika Vojske Republike Srpske, iz skoro svih vrsta naoružanja, s položaja smještenih na okolnim brdima.

Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete. Tokom opsade na grad je dnevno u prosjeku ispaljivano 329 granata.