Dopisom upućenim gradonačelnici Grada Sarajeva Benjamini Karić, a koji potpisuje Neven Stanić, generalni sekretar stranke, Nenad Stevandić provocira i traži da se njegovoj partiji omogući zakup velike sale Vijećnice u kojem bi proslavio neustavni dan RS-a, 9. januar. 

Karić je odbila njegov zahtjev i obrazložila i zašto. 

- Politička stranka Ujedinjena Srpska zatražila je održavanje svečane akademije u Vijećnici. Zahtjevu neće biti udovoljeno iz sljedećeg razloga: Kao povod za svečanu akademiju naveden je tzv. dan Republike Srpske (RS), 9. januar. Ustavni sud BiH je u predmetu U 2/18, presudom objavljenom u Službenom glasniku BiH br. 30/19 obilježavanje navedenog datuma kao službenog dana ove administrativne jedinice države BiH proglasio neustavnim, utvrdivši da njegovo obilježavanje "nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH, članom II/4. Ustava BiH u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju, te članom VI/5. Ustava BiH."

Stoga, obilježavanje praznika koji je presudom Ustavnog suda BiH proglašen neustavan i utvrđeno da simbolizira diskriminaciju i nije u skladu sa univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja, neće biti omogućeno u Vijećnici niti bilo kojem mjestu pod ingerencijom Grada Sarajeva. Grad Sarajevo će uvijek štititi državnost Bosne i Hercegovine i jednakosti svih njenih građana - poručila je Karić.