Zašto je Karić putovala tamo, o čijem trošku i koja je konkretno korist za Sarajevo, pitanja su koja se mogu vidjeti na društvenim mrežama. Uostalom, to su pitanja koja se postavljaju kod većine njenih putovanja. 

- U službenom pozivu je istaknut značajan doprinos gradonačelnice Karić kao mladog lidera po svojoj otvorenosti i posvećenosti razvoju, miru i stabilnosti u Sarajevu i BiH, te po jačanju međunarodne saradnje uspostavljanjem i intenziviranjem veza sa gradovima u regiiji Evrpi i cijelom svijetu.

Grad Sarajevo ima tradicionalno prijateljsku saradnju sa kineskim gradovima Pekingom i Šangajem. Sa Gradom Tianjinom njeguje pobratimske odnose više od četiri decenije. Slijedom toga, gradonačelnica Sarajeva se na marginama Foruma u Guangzhou, glavnom i najvećem gradu kineske pokrajine Guangdong, sastala sa prvim čovjekom tog grada Guo Yonghangom i njegovim saradnicima, sa kojima je razgovarala o mogućnostima kulturne razmjene naših gradova i predstavljanju turističke ponude Sarajeva. Gradonačelnica će predložiti Gradskom vijeću Grada Sarajeva potpisivanje Sporazuma o saradnji – kažu iz press-službe Grada Sarajevo.

Ističu da je poziv za učešće na forumu iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona poziv dobila samo gradonačelnica Karić.

- Sve troškove, uključujući avionske karte, hranu i smještaj u Guangzhouu za vrijeme trajanja foruma pokriva organizator. U delegaciji Grada Sarajeva, pored gradonačelnice Karić bio je i šef Odjeljenja za protokolarne poslove. I za šefa protokola je organizator pokrio sve troškove. Sarajevo je provođenjem novih politika postalo otvoreniji grad i, samim tim, mogućnost kontakta i njegove snažne promocije, mnogo je lakša i bogatija gradovima prijateljima i partnerima – ističu iz press-službe.