open-navfaktor-logo
search
Propustio inauguraciju
Kardinal Puljić pozvan u Predsjedništvo, ali "nije imao vremena"
Na pitanje planira li sarađivati sa Željkom Komšićem, Puljić je odgovorio kako "ne može protiv zakona"
20.11.2018. u 22:03
get url
text

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić gostujući u Dnevniku Nove TV kazao je kako je bio pozvan na inauguraciju u Predsjedništvu BiH, ali da "to nije mogao ukalkulirati u svoje vrijeme".

- Možda to ne bi bilo dobro ni radi samog konteksta situacije koja se dogodila - kazao je puljić.

Na upit novinarke kako procjenjuje položaj Hrvata u BiH, osobito u Federaciji, Puljić je odgovorio kako se "samim Daytonom poikazalo da nemamo svi ista prava".

- Visoki predstavnici koji su dosad bili ovdje, vjerovatno su mislili da će problem BiH najlakše riješiti s dva naroda pa su nas polako zakonski izgurali iz jednakopravnosti. Sada se moramo složiti i izboriti ta jednaka prava, a vjerujem da će i Evropa napokon shvatiti da nas ne može ignorirati. Daytonski kreatori moraju shvatiti da moraju uvažiti naše postojanje. Neka nas žive ne pokopaju, nego istinski uvaže da smo pravni i politički subjekt. Ne navijam ni za jednu stranku, već za narod koji je konstitutivan i u ovoj državi treba jednako pravno postati kreator te države - rekao je Puljić.

Na novinarsko pitanje da li o tome razgovara sa predstavnicima pravoslavne crkve i predstavnikom islamske vjerske zajednice oko ovog problema i kakvi su njihovi i njegov stav, Puljić je kazao kako o tome ne razgovaraju "jer to nije stvar crkve i vjerske zajednice, nego politike i kreatora ove političke situacije".

Dodao je da je crkva neodvojivi dio društva.

- Da, ja takve stvari spominjem, ali rješavati ih trebaju diplomati. Mi itekako možemo doprinijeti ako nas slušaju. Koji put, ako nas ne žele čuti, znaju nas medijski linčovati poručujući da smetamo njihovoj djelatnosti - rekao je on.

Upitan da navede primjer za to, Puljić je kazao da se to desilo kada je kazao da sadašnji izbor nije bio pravedan.

- Onda su me zvali nacionalistom i fašistom - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.