open-navfaktor-logo
search
Biskupska konferencija
Kardinal Puljić: Nakon genocida i urbicida sada se provodi i gruntocid
Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine održava u četvrtak svoje redovno zasjedanje u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH.
04.11.2021. u 14:28
get url
text

Kardinal Puljić je, govoreći o dnevnom redu zasjedanja, podsjetio da se donošenje zakona o povratu oduzete imovine stalno odgađa te da je i onaj koji je pripravljen nova zakonska nepravda prema vlasnicima čija je imovina otuđena, saopćeno je iz BK BiH.

- Nakon genocida i urbicida sada se provodi i gruntocid - kazao je kardinal Puljić i poručio kako "ne mogu ostati nijemi pred pojavom agresivnog ponašanja političkog prepucavanja koje unosi nesigurnost u ljude i stvara nezdravu klimu".

Kardinal je izrazio zabrinutost "nemoralom u javnosti", koji, kako je kazao, sve više dobiva pravo javnosti kao nešto normalno, posebno kada je riječ o nasilju prema ženama ili djeci.

- Također nas zabrinjava pojava depresije u svim dobnim skupinama kao i suicida, o čemu vlasti vrlo malo vode računa, a ni pojedini mediji ne daju doprinos ozdravljenju javnog mnijenja i ne unose ljubav prema životu i nadu za život - dodao je kardinal na početku zasjedanja BK BiH.

Vladika križevački mons. Milan Stipić podsjetio je na najvažnija događanja u crkvi u Hrvatskoj u posljednja četiri mjeseca počevši od zasjedanja u Zagrebu na kojem se razgovaralo o pripremama za sinodu o sinodalnosti koja će završiti u Rimu XVI. općim redovnim zasjedanjem Biskupske sinode na temu "Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje".  

Na konferenciji je sudjelovao i kotorski biskup mons. Ivan Štironja koji je govorio o različitostima u kojima djeluju biskupijske zajednice u zemljama koje obuhvaća Međunarodna biskupska konferencija. Uoči radnog dijela zasjedanja biskupi su slavili svetu misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, a potom u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Biskupi će svoje zasjedanje završiti konferencijom za medije u petak, 5. novembra u 12 sati u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu kada će se javnosti obratiti kardinal Puljić i dopredsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.