open-navfaktor-logo
search
Blagdan
Kardinal Puljić na božićnoj misi u Sarajevu: Itekako je važno da mi doživimo naše dostojanstvo
U sarajevskoj katedrali "Srca Isusova" održana je sveta misa povodom Božića koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.
25.12.2021. u 11:43
get url
text

Misi povodom najvećeg katoličkog praznika Božića prisustvovao je ograničen broj vjernika zbog pandemije COVID-19. Kardinal Puljić je na samom početku svim katoličkim vjernicima čestitao Božić.

- Želim da ovo slavlje unese u nas utjehu, radost i nadu za svagdanji život - rekao je Puljić.

Kako je kazao, radujemo se jer čovjek posebno doživljava radost kada doživljava da ga neko voli.

- Tada su sve boli manje i prestaju. Mi smo voljena bića. U životu nema gore boli nego bol da si odbačen, da si ostavljen, zaboravljen, da niko za tebe ne mari - rekao je Puljić misleći na siromašne.

Prema njegovim riječima, u današnje vrijeme više nije važan čovjek nego tehnika, internet, mobitel, televizija, mediji, politika, vlast...

- Važno je imati, trošiti i uživati, nije čovjek važan. Božić je Božija blizina. Danas, u ovoj čudnoj atmosferi koja vlada kao što su zveckanje oružja, širenje mržnje i period naglog prestiža čija će biti gornja, gazeći po ljudskim glavama, itekako je važno da mi doživimo naše dostojanstvo, ne ovisimo ni od države ni od velikih sila, ni od politike. Naše dostojanstvo Bog nam daje - izjavio je Puljić.

Katolički vjernici širom svijeta danas slave Božić u nešto drugačijoj atmosferi, drugi Božić koji se slavi u vrijeme pandemije koronavirusa.

Blagdan kojim se slavi rođenje Isusa, 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, Božić je među tri najveća kršćanska blagdana.

Božić se obilježava u čast rođenja Isusa Krista. Ovaj porodični blagdan uglavnom se slavi u krugu porodice i najbližih.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.