Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić razgovarali su u utorak u Splitu o položaju Hrvata u BiH, načinima na koje im ta županija može pomoći, a početkom iduće godine najavljena je i tribina na tu temu koja bi trebala okupiti eminentne stručnjake i gospodarstvenike, navodi se u izvještaju agencije HINA, a koji preuzima FENA. 

-Organizirat ćemo tribinu u januaru ili februaru o položaju Hrvata u BiH, pozvat ćemo eminentne predavače, gradonačelnike i načelnike svih 55  gradova i općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji te poduzetnike i gospodarstvenike -rekao je župan Boban.

Izvijestio je i kako je na sastanku s kardinalom Puljićem bilo riječi o položaju Hrvata u BiH, "tema o postratnom rješavanju određenih sakralnih i materijalnih problema Hrvata u Sarajevu", prenosi Hina.

Kardinal Puljić je zahvalio županu Bobanu na pozivu da posjeti Split kako bi razmotrili mogućnosti pomoći te županije. 

Kazao je i kako Hrvati u BiH žele biti jednakopravni.

-Zato nam je važna podrška i materijalno i moralno i duhovno i politička- poručio je.

Papa mi je povjerio da Crkva (u BiH) opstane, dodao je Puljić, a "neće opstati ako nema hrvatskog naroda jer svi katolici su 99 posto Hrvati. Upitan je naš opstanak na tim prostorima, bez potpore teško ćemo moći sami".

Istaknuo je i kako se u Hrvatskoj u zadnje vrijeme promijenila klima u vezi BiH i hrvatskog naroda u njoj.  

-Ozbiljna struktura vlasti u  BiH ozbiljno računa  s našim opstankom i reagira. Međutim, ima i povratna reakcija  - ljute se domaći zašto se sad Hrvatska najedanput zainteresirala za naš  opstanak-kazao je Puljić. Dodao je kako je i kod međunarodne zajednice već stvorena klima kako je lakše riješiti BiH s dva naroda nego s tri.

-Moramo reći iskreno da je tronožac najstabilniji stolac, ako je jedna noga kraća odmah se prevrne. U BiH su tri konstitutivna naroda i onda ne možemo dozvoliti, ako želimo stabilnost u BiH da se zanemari i taj konstitutivni element- istaknuo je. 

U posljednje vrijeme, kaže, čuju se priče o građanskoj BiH, zagovornici toga "tobože se pozivaju na  ZAVNOBiH." 

-Međutim, ne čitaju dobro šta piše u ZAVNOBiH-u, da ta država nije ni muslimanska, ni hrvatska ni srpska nego je i jednih, i drugih i trećih. Drugim riječima, ne građanska nego tačno naroda koji u njoj žive-zaključio je kardinal Puljić.