open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba donacija
Kardinal i devet optuženih u najvećem suđenju u vatikanskoj savremenoj historiji
Suđenje bi trebalo početi u utorak u Vatikanu za deset optuženih, u postupku temeljenom na širokoj istrazi navodnog krivičnog upravljanja portfeljom Svete stolice za finansije, uključujući zloupotrebu donacija brojnih katolika širom svijeta.
27.07.2021. u 12:02
get url
text

Među optuženima je italijanski svećenik Angelo Becciu, dugogodišnji vatikanski diplomata koga je papa Franjo promovirao u rang kardinala u 2018. Nakon što je niz skandala otkrivano tokom dvogodišnje istrage, Franjo je ukazao čast Becciuu u prošloj godini imenujući ga za čelnika vatikanskog ureda za promoviranje svetaca. Ne čekajući da sazna eventualnu presudu vatikanskog suda, Franjo je također uskratio prava Becciuu kao kardinalu.

Prije nešto manje od tri mjeseca bilo bi nezamislivo da kardinal bude metom istrage vatikanske države, koja ima vlastiti pravosudni, pa čak i zatvorski sistem. Franjo je, međutim, promijenio vatikanski zakon kako bi vatikanski kardinali i biskupi mogli biti krivično gonjeni i suđeni pred krivičnim sudom Svete stolice. Ranije su vatikanskim kardinalima mogle suditi samo njihove kolege, sudsko vijeće od tri kardinala.

Becciu (73) optužen je za pronevjeru i pritisak na monsignora da povuče informaciju koju je dobio o štetnoj prodaji vatikanske nekretnine u Londonu. Becciu je negirao da je učinio bilo šta protivzakonito. Otkako je objavljena optužnica na 500 stranica početkom jula, tužioci su objavili još oko 30.000 stranica dodatne dokumentacije.

Odbrana tvrdi kako nije imala dovoljno vremena da prostudira pisani materijal.

Predsjedavajući sudskog vijeća Giuseppe Pignatone penzionisani je glavni tužilac Rima koji je tokom karijere vodio postupke protiv mafije i ekonomskih malverzacija na Siciliji. Kako bi se prilagodila najvećem sudskom postupku u savremenoj historiji, ročišta su održana u velikoj sali u Vatikanskim muzejima pretvorenoj u sudnicu.

Novinarskom pulu akreditovanom u Vatikanu dopušteno je da prati sudski postupak, ali njihovi izvještaji ne mogu se objavljivati prije isteka ročišta.

Navodi se da su optuženici imali razne uloge u aktivnostima koje su koštale Svetu stolicu desetke miliona dolara doniranih sredstava zbog lošeg upravljanja, tajnih poslova s finansijskim manipulatorima i navodnog pružanja usluga prijateljima i članovima porodica, prenosi AP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.